Be kellene tiltatni az otthoni trambulinozást?
Több ezren osztották meg a gyermeksebész bejegyzését
Be kellene tiltatni az otthoni trambulinozást?

Képünk illusztráció. /Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/

2021. 03. 23.
Dr. Kőnig Róbert gyereksebész kedd délután közzétett posztja bejárta az internetet, miután drámai példákkal szemléltetve hívta fel a figyelmet az otthoni trambulinhasználat veszélyeire. A szakember szerint be kellene tiltani az "összes trambulint". A felvetés megosztotta a szülői társadalmat. 

Dr. Kőnig Róbert azzal kapcsolatban vetette fel a témát, hogy az otthon maradó családoknál egyre nagyobb divat lett trambulint vásárolni a kertbe a gyermekeknek, hogy azzal kössék le a kicsik energiáit. A szakember dermesztő esetekkel szemléltetve hangsúlyozta, hogy ez a játékszer bizony rendkívül veszélyes. 

Bemásznak alá, kirepülnek belőle, egymásra esnek

Volt olyan gyermek a páciensei között, akinek a térdébe, könyökébe, lábszárába kellett acél, vagy titán szegeket helyezni, hogy helyreálljon a törés. Volt olyan csecsemő, akire ráestek a trambulinban, egy másikkal a kézben kirepültek az ugrálószerről.

Egy másik gyermek a trambulin alá mászott be, és úgy ugrottak rá felülről a társai. 

Dr. Kőnig szerint a trambulin nem játék, hanem egy akrobatikus sportszer. Emlékeztetett arra is, hogy a trambulinozást egy George Nissen nevű cirkuszi akrobata vezette be. 

Ráadásul nem a gyereksebész az első, aki javasolta a trambulinozás betiltását: korábban az American Academy of Pediatrics és a Safe Kids Canada is élt hasonló javaslattal a tengerentúlon. 

Hat éves kor alatt különösen kell figyelni

Dr. Kőnig elmondta, 6 éves kor alatt azért különösen káros a trambulinozás, mert a gyermekek váz-izomrendszere nincsen felkészülve a rengeteg ismételt becsapódásra. "A csontjaik nem olyan erősek, és merevek mint a nagyobb gyermekeké, vagy a felnőtteké" - olvasható a bejegyzésben. 

A gyermeksebész ugyanakkor elmondta, ha betiltva nincsenek is nálunk, legalább az alábbi szabályokat tartsuk be, ha biztonságosabban akarjuk azokat használni:

- egyszerre csak egy gyerek használja

- mindig szülői felügyelet mellett használják a gyerekek

- 6 éves kor alatt ne engedjük az ugrálást

Nem mindenki ért egyet

A kommentelők körében többen azzal érveltek a javaslat ellen, hogy ennyi erővel a görkorcsolyázást és a biciklizést is be lehetne tiltani, mivel abból is adódhatnak komoly sérülések, balesetek. Egy másik anyuka arról írt, hogy itt a szabályok betartásán van a hangsúly, nem a trambulinon - nála például 11 éve használják a gyermekek sérülésmentesen az eszközt. 

Egy másik kommentelő azt tette hozzá, hogy az esetükben éppen egy ortopéd orvos javaslatára szereztek be trambulint, mivel az jótékony hatással van a gyermekekre. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!