Barna Group: nincs egyetértés az egyházi egységről a hívők és a pásztorok között
Barna Group: nincs egyetértés az egyházi egységről a hívők és a pásztorok között

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 24.
A keresztény pásztoroknak és hívőknek csak a fele ért egyet az egység definíciójáról az egyházban - derül ki a Barna Group legfrissebb kutatásából.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a keresztény pásztorok és a hívők mit értenek az egyházban „egység” alatt, és azt találták, hogy megoszlanak a vélemények ennek a szónak a jelentésével kapcsolatban.

Az egység a pásztorok 70 százaléka szerint harmóniát, 52 százalékuk szerint megbékélést, 41 százalékuk szerint pedig áldozatvállalást jelent. A hívők azonban elsősorban szövetségre és egyformaságra asszociálnak, amikor az egyházi egységről gondolkodnak.

A keresztények egy része emellett úgy véli, hogy az egység ünneplést, teljességet, különbözőséget vagy engedményt is jelent. A pásztorok és hívők között közös pont, hogy majdnem felük egyetértésként értelmezi az egységet.

A felmérésből az is kiderül, hogy a hitüket aktívan gyakorlók nagyobb arányban vélik úgy, hogy az egység harmóniát jelent, míg a nem aktív hívők inkább egyformaságnak gondolják.

A hívők szerint a keresztény közösségek vezetőinek több mint 60 százaléka gyakran prédikál a gyülekezeti tagok közötti egységről, de 30 százalékuk a különböző etnikai háttérrel rendelkező, vagy a más vallású emberekkel való harmóniáról is beszélni szokott.

A legkisebb arányban a más politikai meggyőződéssel rendelkező emberekkel való egységről szokott szó esni a gyülekezetekben, és a keresztény közösségek 14 százalékában erről a témáról soha nem szoktak beszélni a vezetők.

A pásztorok kicsit máshogy látják a saját prédikációikat, több mint 60 százalékuk vélekedett úgy, hogy gyakran beszél a gyülekezetének tagjai közötti egységről, és 30 százalékuk azt mondta, hogy rendszeresen időt szentel a más politikai véleménnyel rendelkező emberekkel való egység témakörének.

A gyülekezetvezetők és a tagok közötti véleménykülönbség egyik oka az lehet, hogy nincs teljes egyetértés az egység definíciójáról, és a keresztények közül sokan nem nagyon tapasztalnak harmóniát és egyetértést a közösségükben.

A hívők többsége az otthonában és a barátai körében lát egységet, és csak 35 százalékuk tapasztalja ugyanezt a gyülekezetben. Az iskolában, idegenekkel és a főnökükkel kapcsolatban mondták azt a legkevesebben, hogy békében tudnak lenni.

(Barna.com / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!