Az utolsó utáni csepp volt a pohárban - mondta Gulyás az OMSZ augusztus 20-i előrejelzése kapcsán
A miniszter szerint semmilyen politikai nyomásgyakorlás nem volt az OMSZ-en
Az utolsó utáni csepp volt a pohárban - mondta Gulyás az OMSZ augusztus 20-i előrejelzése kapcsán

Forrás: Facebook/Magyarország Kormánya

2022. 08. 23.
A mai napon Rendkívüli Kormányinfót tartott Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A sajtótájékoztatón szóba került az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőinek felmentése is – a bekiabálás sem maradt el.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi indokolta az OMSZ vezetőinek felmentését, Gulyás Gergely először elmondta, hogy a kérdésben Palkovics László miniszternek nincs indokolási kötelezettsége, de a Kormány egyetért a miniszter döntésével.

Ugyanakkor leszögezte, hogy a vezetői változtatásra a tűzijátékkal kapcsolatos előrejelzés nélkül is sor került volna. Mint mondta, egy hosszú távú elégedetlenség volt tapasztalaható a szaktárca részéről az OMSZ munkája kapcsán, és az augusztus 20-i előrejelzés

„az utolsó utáni csepp volt a pohárban”.

A kormányinfó során arra is utalt Gulyás Gergely, hogy a felmentés hátterében az előrejelzések pontossága és kompetenciaproblémák álltak.

„Az előrejelzések pontossága hagy kívánnivalókat maga után, de a legnevesebb meteorológusok között akadnak szép számmal olyanok is, akik szerint az OMSZ vezetése nem volt alkalmas a feladatra.”

De elmondta, a tévedés lehetősége benne van a meteorológia munkájában.

Az OMSZ által felvetett (vizsgálóbizottságok felállításáról szóló) javaslat kapcsán Gulyás kijelentette, hogy azokra nincs szükség az ügyben.

Mint arra kitért, kommunikációs probléma nem volt az augusztus 20-i előrejelzés vonatkozásában az OMSZ-nél, és szerinte politikai nyomásgyakorlás sem volt.

Korábban  ugyanis politikai nyomásgyakorlásról beszélt az OMSZ, és az alábbi lépéseket javasolta: Az Operatív Törzs idén augusztus 20-hoz köthető tevékenységének, döntéshozatalainak, kapcsolattartási módszereinek átvilágítását független vizsgálóbizottság által; az átvilágítás eredményeinek nyilvánossá tételét. Továbbá az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését független vizsgálóbizottság által, és a kiértékelés nyilvánossá tételét.

„Ugyan milyen politikai nyomásgyakorlás?” – fogalmazott az OMSZ közleményében említett politikai nyomásgyakorlás kérdése kapcsán.

A Kormányinfó ezen részénél aztán a sajtó egyik munkatársa kiabált be a kormány OMSZ-szel kapcsolatos álláspontja miatt. Gulyás erre úgy reagált, hogy

„Eddig mintha nem a kocsmában lettünk volna.”

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!