Az e-kereskedők már készülnek a fekete péntekre
Az e-kereskedők már készülnek a fekete péntekre

Black Friday

2020. 10. 20.
Még inkább megélénkülhet az e-kereskedelem az utolsó negyedévben. E-kereskedelmi szereplők és marketingszakértők fokozott árversenyre és a tavalyihoz hasonló érdeklődésre számítanak.

Az idei évben nagyon nehéz előre tervezni; a korábbi évek kiszámítható trendjei egycsapásra megváltoztak, a koronavírus nyomán megváltozott vásárlói viselkedés gyakorlatilag napok alatt rajzolta át a hazai online kereskedelem képét – fogalmaz a megkérdezett marketingszakértő.

A hazai e-kereskedelem évek óta 15-20 százalékos ütemben bővült.

A lineáris növekedés rendkívül kiszámíthatóvá tette a piacot, ami nagy segítséget jelentett az e-kereskedőknek és a köréjük csoportosuló szolgáltatóknak is; a logisztikai szektor együtt nőhetett a webáruházakkal, így folyamatosan bővíthették a kapacitásaikat. Ennek a csendes időszaknak vetett véget a járványhelyzet; az első negyedév 21 százalékos növekedése után a második negyedév 47 százalékos bővülést hozott, ami jelentősen meghaladta a várakozásokat. Rengeteg termékkategória eladásai megugrottak; a tisztítószerek, tisztítógépek, kenyérsütők, higiéniás készítmények mellett az otthoni munkavégzést és tanulást segítő eszközök eladásai is jelentős mértékben nőttek. Nagyobb számban vásároltunk olyan eszközöket, amelyek elviselhetőbbé tették a négy fal között töltött időt; a televíziók, játékkonzolok, sőt a barkácsgépek is rendkívül keresetté váltak.

A marketingszakértő szerint az e-kereskedelem még mindig nagyobb fordulaton pörög, mint a járványhelyzet előtt várhattuk. A piacot most elsősorban az foglalkoztatja, hogyan alakulnak az eladások az év utolsó negyedévében. A nagy webáruházak már javában készítik elő a fekete péntek 2020-as akcióit.

Magyarországon nincs egyértelműen behatárolt fekete péntek, hiszen a piacvezető webáruházak igencsak szabadon értelmezik ezt a napot. Az elmúlt években azt láthattuk, hogy az egyik meghatározó webpláza egész novemberben fekete pénteket tart, a másik szereplő egy héttel korábban tartja a saját akcióját, de májusban is láttunk már fekete pénteket… A piacvezető szereplők közül az eMAG ragaszkodik leginkább a fekete péntek egynapos jellegéhez – mondja a szakértő.

A piac szereplői rendszerint egyetértenek abban, hogy a 2020-as esztendő meghatározó a webáruházak életében és akár az erőviszonyok jelentős átrendeződése is bekövetkezhet.

Az utolsó negyedév sok kereskedő számára sorsdöntő lehet, hiszen jelentős piaci részesedésre tehetnek szert vagy épp veszíthetnek el. Ráadásul nem szabad figyelmen kívül hagyni az Egyesült Államokban működő Coresight Research tanácsadó cég előrejelzését sem, ami szerint az idei vásárlási láz akár két vagy három héttel korábban megkezdődhet.

A vásárlók ilyen módon igyekeznek alkalmazkodni a logisztikai szektor általános túlterheltségéhez, ami az év utolsó időszakában egészen biztosan meghatározza majd a kiszállítási időket. A jelenség Magyarország esetében is bekövetkezhet, mentőövet jelenthet azonban, hogy az évek óta munkaerőhiánnyal küzdő ágazat jelentős számú munkavállalóra talált a kékgalléros ágazatok munkaerőfeleslegei között.

A szakértő szerint az online vásárlók nem fognak jelentős különbségeket tapasztalni az előző év azonos akcióihoz képest. Idén is számítani kell megnövekedett kiszállítási időkre, emiatt érdemes idejekorán leadni a rendeléseket, ha a fa alá online vásárolnánk meg az ajándékokat, de extrém fennakadásokra nem kell számítani.(x)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!