Az apatej, a szoptató személy és a várandós szülő is bekerült egy kórházi útmutatóba
Az apatej, a szoptató személy és a várandós szülő is bekerült egy kórházi útmutatóba

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 07. 27.
Az amerikai Szoptatási Orvostudományi Társaság (ABM) közzétette az új gendersemleges nyelvi útmutatóját, melyet a kórházakban folytatott kommunikáció során ajánlott alkalmazniuk a dolgozóknak.

Az útmutatóban a "hagyományos kifejezések” gendersemleges megfelelőit is feltüntették, így például az anya és az apa helyett bizonyos esetekben a “szülőt” vagy a “terhes szülőt” kellene használniuk, az anyatej helyett pedig “tejet, emberi tejet, szülőtejet vagy apatejet”.

A dokumentum szerint a szoptató anya mellett a “szoptató szülő, szoptató személy”, vagy ezek kombinációja teljesen elfogadható. A nemek esetében a “születéskor férfiként/nőként nyilvántartott” terminus legalább annyi megfelelő, mint a hagyományos “férfinek/nőnek született”.

A társaság az útmutatóban felhívta a dolgozók figyelmét arra, hogy kérdezzék meg a pácienseket, hogy az esetükben milyen terminusokat használjanak. A szervezet azt is megjegyezte, hogy a hagyományos kifejezések “nem helytelenek”, de amikor gendersemleges nyelvezetre van szükség, akkor például az "apatej", a "szoptató személyt" és a "terhes szülő" kifejezéseket használják.

Ez a szabályzat azt a látszatot kelti,
hogy barátságosabb és 'befogadóbb' kórházi légkört teremt, de úgy gondolom, hogy az
emberek többsége jobban örülne annak, ha az ápolónők sokkal fontosabb dolgokra koncentrálhatnának, mint például a gyógyszerek ÉS aZOKNAK A megfelelő adagolásA, ahelyett
hogy a kapacitásukat ostoba, 'befogadó' terminológiának a memorizálása KÖTNÉ le"

- kommentálta az útmutató tartalmát Colin Wright evolúcióbiológus.

(Post Millennial / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!