Annyira alacsony a Rajna szintje a szárazság miatt, hogy lezárhatják a teherforgalom előtt
További áremelkedést okozhat a folyami szállítmányozás leállása
Annyira alacsony a Rajna szintje a szárazság miatt, hogy lezárhatják a teherforgalom előtt

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 03.
A Rajna folyó egyik szakaszán már annyira alacsony a vízszint a szárazság miatt, hogy hamarosan alkalmatlanná válhat az áruszállításra.

A folyónak a németországi Kaub melletti szakasza a várakozások szerint hétvégére 47 centiméterre csökken, ami miatt a Rajna már teljesen járhatatlanná válhat a teherforgalom számára.

A szénszállításra már most korlátozások vonatkoznak az alacsony vízszint miatt,
mert kevesebb hajó áll rendelkezésre, és a rendelkezésre álló hajók CSAK kevesebb árut
szállítHaTnAK. Emiatt emelkedik a szén
szállításának az ára, ami ahhoz vezet, hogy a
működő szénerőművek költségei IS NŐNEK”

– írta közleményében az EnBW AG energiaszolgáltató.

A Rajna vízszintje utoljára 2018-ban volt annyira alacsony, hogy a szállítmányozásban bekövetkezett fennakadások miatt a német gazdaság növekedése a becslések szerint a negyedik negyedévben 0,4 százalékkal visszaesett.

Most azonban még ennél is súlyosabb következménye lehet a vízi szállítmányozás leállásának, hiszen többek között az üzemanyagok, a szén és a fűtőolaj szállítását is más módon kell majd megoldania a német kormánynak, hogy az orosz-ukrán háború miatti energiaválság ne súlyosbodjon.

“A Rajnán folyó kereskedelemben tapasztalható fennakadások és a vasúti, valamint közúti szállítás drágulása miatt nehéz lesz Németországnak és Svájcnak megfelelő mennyiségű gázolajat és dízelt felhalmoznia még a lehűlés előtt” – mondta egy gazdasági elemző.

(Bloomberg / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!