Amerikai felmérés: a légierőnél szolgáló katonák nagyobb eséllyel válnak rákbetegekké
Amerikai felmérés: a légierőnél szolgáló katonák nagyobb eséllyel válnak rákbetegekké

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 03. 20.
A daganatos betegségek jóval nagyobb arányban fordulnak elő az amerikai hadsereg pilótái és a repülőgépeket kiszolgáló földi személyzet körében, mint az országos átlag - derül ki egy felmérésből, amelyet a washingtoni védelmi minisztérium készített.

A Pentagon kutatása 900 ezer egykori pilóta, valamint a földi kiszolgáló személyzet körében készült, amelyből az derült ki, hogy a repülőn szolgáló állomány körében 87 százalékkal gyakrabban fordul elő melanóma, 39 százalékkal gyakoribb a pajzsmirigy-daganat, valamint a férfiak esetében 16 százalékkal több a prosztatarák, míg a nőknél ugyanilyen arányban gyakoribb a mellrák.

Összességében a daganatos megbetegedések bármilyen fajtája 24 százalékkal gyakrabban alakul ki a repülőgépeken szolgáló katonák körében - áll a tanulmányban.

A kutatásnak a földi személyzetre vonatkozó megállapítása szerint 19 százalékkal gyakoribb az agyi és idegrendszeri daganat, illetve 15 százalékkal több pajzsmirigy-tumort találnak körükben az amerikai népesség egészével összevetve.

A Pentagon szerint ez minden idők legátfogóbb és legalaposabb kutatása a témában, amely nemcsak a légierő tagjaira, de az amerikai hadsereg más fegyvernemeinél szolgáló repülőszemélyzetre is kiterjedt.

A részletes felmérést azért indították, mert a leszerelt katonák már régóta beszélnek arról, hogy a pilóták és a földi személyzet körében tapasztalati alapon nagyon sok a rákos megbetegedés.

A kutatás elvégzésére a Kongresszus utasította a védelmi minisztériumot, amikor 2021-ban az akkori védelmi kiadásokról szóló törvénybe belefoglalta. A Pentagonnak a törvényi kötelezettsége miatt most az a feladata, hogy megpróbálja feltárni a gyakori megbetegedések okait.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!