Amerika után Kína marsjárója is megkezdte a misszióját a vörösbolygón
Bemutatták a kínai marsjáró által készített első felvételeket
Amerika után Kína marsjárója is megkezdte a misszióját a vörösbolygón

Forrás: twitter/Chinese Zhurong Mars Rover @MarsZhurong

2021. 06. 11.
Bemutatta a kínai Csu-zsung marsjáró által készített első felvételeket a kínai nemzeti űrhivatal egy Pekingben tartott pénteki eseményen. A Global Times című kínai lap beszámolója szerint egy 360 fokos panorámaképen, amelyet a marsjáró terepnavigációs kamerája rögzített, mielőtt a rover elhagyta volna a leszálló platformot, az látható, hogy a leszállás helyén egyenletes a talaj. A távolban a Mars horizontja tűnik fel.

A terepnavigációs kamera a vörös bolygó felszínéről is készített képet. A felvételen a Mars felszíne viszonylag egyenletesnek tűnik, a talajon különböző méretű kövek láthatóak. A marsjáró a leszálló platformot is lefényképezte csaknem 6 méteres távolságból. A kínai mitológiai egyik ősi tűzistenéről elnevezett Csu-zsung rover 1,85 méter magas, súlya pedig 240 kilogramm. A marsjáró május 22-én érte el a vörös bolygó felszínét, majd megkezdte a Mars felderítését.

Még május 15-én  a „Tianwen-1” űrszonda Zhurong nevű Mars-járójával sikeresen leszállt a bolygó Utopia Planitia síkságának déli részén. A Zhurong két részből áll: a keringőegységből és a leszállóegységből a roverrel. Leszállás után a keringőegység tovább repül a pályán, a Mars-járó azonban marad a Mars felszínén. 

Forrás: NASA/MTI/MTVA Sajtóiroda
A kínai marsjárót megelőzően már öt emberi gyártmányú robot landolt a és dolgozott(Forrás: NASA/MTI/MTVA Sajtóiroda)

A Tienven-1 űrszonda tíz hónapon át tartó utazást követően érte el a vörös bolygót, ahol az űreszköz leszállóegysége május 15-én hajtott végre sikeres landolást. Az űrszondával teljesíti Kína első saját Mars-misszióját.

Ahogy korábban megírtuk az év elején landolt NASA Marsjáró a Persverance is sikeresen landolt, majd először gyengébb minőségű majd jobb minőségű képeket is küldött a Mars felszínéről. Majd a Mars-helikopter, az Ingenuity is készített felvételeket 3 méteres magasságról. 

A Csu-zsung a bolygó Utopia Planitia nevű síkságán dolgozik három földi hónapon - 90 solon, vagyis marsi napon - keresztül. A járművet a Földdel kapcsolatot tartó Tienven-1-ről fogják irányítani. A robotjármű a Mars légkörét és talaját vizsgálja, képeket készít és feltérképezi a környéket.

(hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!