Amerika megint új világrendet hirdetett 
Antony Blinken szerint legyőzik Oroszországot és Kínát
Amerika megint új világrendet hirdetett 

X/Antony Blinken

2023. 09. 14.
Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt állította, hogy a világ egy új diplomáciai rendre áll át, amelyben Washingtonnak kell az élen járnia az Oroszországból és Kínából érkező növekvő fenyegetések leküzdésében.

Az Egyesült Államok szövetségeseivel együttműködve akar bizalmat építeni azon nemzetek között, amelyek számára a régi rendszer kudarcot vallott.

„Egy korszak véget ér, egy új korszak kezdődik, és a most meghozott döntések évtizedekre meghatározzák a jövőt” – mondta Blinken szerdán a washingtoni John Hopkins Egyetemen tartott beszédében.

Az X-en megosztott beszédében az amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy szerinte 
a „hidegháború utáni rend” véget ért, mivel „a viszonylagos geopolitikai stabilitás évtizedei átadták a helyüket a tekintélyelvű hatalmakkal folytatott fokozódó versenynek”.

Blinken hozzátette: a szövetségek kulcsfontosságúak lesznek Washington sikerében, egyúttal emlékeztetett: néhány évvel azután, hogy a NATO képességeit és jelentőségét nyíltan megkérdőjelezték, a nyugati katonai blokk 

nagyobb, erősebb és egységesebb lett, mint valaha.

Hozzátette: az Egyesült Államok célja annak biztosítása, hogy Ukrajna legyőzze

Oroszországot, és „élénk és virágzó demokráciaként” kerüljön ki a konfliktusból.
Blinken szerint „Oroszország ukrajnai agressziós háborúja a legközvetlenebb, a legégetőbb fenyegetés a nemzetközi rendre”, miközben Kína jelenti a legnagyobb hosszú távú kihívást, mert a nemzetközi rend átalakítására törekszik, és ehhez gazdasági, diplomáciai, katonai és technológiai hatalmat fejleszt.

„Peking és Moszkva határok nélküli partnerségükkel együtt dolgoznak azon, hogy a világot biztonságossá tegyék az autokrácia számára” – érvelt Blinken. Azt állította, hogy Oroszország és Kína a fennálló rendet „nyugati kényszerítésnek” állítja be, de ez a rendszer egyetemes értékekben van rögzítve és azokat a nemzetközi jogba foglalták. Ironikus módon azzal is vádolta a két riválisát, hogy azt hiszik, hogy a nagy országok “diktálhatják a döntéseiket másoknak”, és ez a vád egyre gyakrabban éri Washingtont.

„Amikor a világ Pekingei és Moszkvái megpróbálják átírni – vagy lerombolni – a multilaterális rendszer pilléreit, amikor hamisan azt állítják, hogy a rend csupán azért létezik, hogy a Nyugat érdekeit érvényesítse a többiek kárára, akkor nemzetek és emberek egyre növekvő globális kórusa fog felállni, hogy azt mondja: Nem, a rendszer, amelyet meg akarnak változtatni, a mi rendszerünk. A mi érdekeinket szolgálja – állította Blinken.

Blinken felvetette, hogy az USA az erő pozíciójából fog vezetni, főként alázatossága miatt. Hozzátette: “tudjuk, hogy számos olyan ország és állampolgár bizalmát kell majd elnyernünk, akik számára a régi rend számos ígéretét nem tudta teljesíteni”.

Mint arról a Hetek pénteken megjelenő számában olvashatnak ezt az Amerika által vezett új szövetségi rendszernek a része lehet az indiai G20-csúcstallkozón bejelentett Selyemút 2 kezdeményezés.

Ennek keretében egy új, alternatív gazdasági folyosót hoznának létre. 

Az India és Európa közötti új, Közel-Keletet keresztülszelő vasúti és tengeri közlekedési folyosóról (IMEC) szóló megállapodás megvalósítása indiai becslések szerint mintegy 20 milliárd dollárba kerül majd, magában foglalja az Izrael, Jordánia, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek közötti vasúti összeköttetést is.

További részletek a Hetek cikkében.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!