Áll a bál az egyik legnagyobb csatatér államban: minden ötödik szavazóhelyen elromlottak a szavazatszámláló gépek
Arizona kritikus megyéjében akadtak technikai problémák
Áll a bál az egyik legnagyobb csatatér államban: minden ötödik szavazóhelyen elromlottak a szavazatszámláló gépek

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 11. 08.
Miután a 2020-as amerikai elnökválasztáson számtalan választási csalásra utaló gyanús esemény történt, a republikánus tábor most kifejezetten érzékeny az olyan esetekre, amelyeknél hiba csúszik a választási gépezetbe. Most Arizona Maricopa megyéjében mondták be az unalmast a szavazóhelyek ötödében a számláló gépek. Sokan csalást sejtenek. 

Hiába igyekezett mindenkit megnyugtatni a választást felügyelő bizottság, sokan nagyon bosszúsak, amiért a szavazatukat nem tudta rögzíteni a hagyományos módon a rendszer. 

Lényegében az történt, hogy gond adódott a Maricopa megyei szavazatszámláló gépekkel, amelyek valamiért nem rögzítették az abba behelyezett szavazólapokat. A 223 szavazóhely mintegy ötödében tapasztaltak ilyen jellegű problémát. 

 

A választás lebonyolításáért felelős illetékesek arról tájékoztattak, hogy vélhetően túl sokszor írtak be rossz jelszavakat a kezelők, ezért egy biztonsági rendszer lezárta a gépeket. A megye felügyelői bizottságának elnökét Bill Gates-nek hívják (nem vicc), és azt nyilatkozta, hogy

ez szimplán technikai hiba, szó sincs csalásról. 

Más sajtóorgánumok viszont arról számolnak be, hogy a nyomtatók egyszerűen túl rossz minőségben nyomtatják a szavazólapokat, amelyeket így nem tud beolvasni a gép. 

 

Mint ismeretes, Maricopa-ban helyezkedik el Phoenix, Arizona állam székhelye. 

A republikánusok attól tartanak, hogy a személyesen voksolók a problémák és a hosszú sorban állás miatt eltántorodnak a szavazástól, elemzések szerint ez viszont a demokraták malmára hajtja a vizet, miután a levélszavazatok többsége jellemzően demokratapárti.

Arizonában a szenátusi helyért a demokrata Mark Kelly és a republikánus Blake Masters küzd, míg a kormányzói székért a republikánus Kari Lake és Katie Hobbs. A képviselői helyek többségét a becslések szerint republikánusok szerzik majd. 

(CNN, Twitter)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!