„Alig várom, hogy letartóztassanak!” - J.K. Rowling Skócia új gyűlölet-bűn törvénye miatt akár börtönbe is kerülhet
A Harry Potter írónője a transzneműséget kritizáló megjegyzései miatt számos alkalommal bajba került már
„Alig várom, hogy letartóztassanak!” - J.K. Rowling Skócia új gyűlölet-bűn törvénye miatt akár börtönbe is kerülhet

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2024. 04. 02.
JK Rowling a közösségi médiában közzétett bejegyzések sorozatában megtámadta Skócia új gyűlölet-bűnözésről szóló törvényét – felkérte a rendőrséget, hogy tartóztassák le, ha úgy vélik, hogy bűncselekményt követett el.

Az Edinburgh-ban élő Harry Potter-író számos alkalommal transznemű nőket biológiai nemüknek megfelelően férfinak írt le, köztük elítélt foglyokat, transzaktivistákat és más közéleti személyiségeket is. 

Kijelentette, a "szólás- és hitszabadság" véget ér, ha a biológiai nem pontos leírását betiltják.

A 2021-es gyűlöletbűnözésről és a közrendről szóló törvényhez új bűncselekmény-kategóriát hoztak létre: az életkorra, fogyatékosságra, vallásra, szexuális irányultságra, transznemű identitásra vagy interszexualitásra vonatkozó "gyűlöletkeltést".

Rowling, aki régóta kritizálja a transzaktivizmust, az új jogszabály hatályba lépésének napján posztolt az X-en.

"Úgy tűnik, a skót törvényhozók nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a maguk által elképzelt nőiességet nőgyűlölő és opportunista módon megélő férfiak érzéseinek, mint mint a valódi nők és lányok jogainak és szabadságjogainak. Az új jogszabályt rendkívül könnyű lesz kihasználnia azoknak az aktivistáknak, akik el akarnak minket, akik szót emelnek a nők és lányok tereinek eltörlése ellen, a nők és a lányok egynemű tereinek felszámolásának veszélyeiről, az ellen, hogy a férfiak által elkövetett erőszakos és szexuális zaklatásokat női bűncselekményként könyvelik el, és a férfiak női sportokban való versenyeztetésének groteszk igazságtalanságával szemben..."

"...A szólásszabadság és a meggyőződés szabadsága véget ér Skóciában, ha a biológiai nem pontos leírását bűncselekménynek minősítik."

Rowling asszony így nyilatkozott: „Jelenleg az országon kívül vagyok, de ha az itt leírtak az új törvény értelmében bűncselekménynek minősülnek, alig várom, hogy letartóztassanak, amikor visszatérek a skót felvilágosodás szülőhelyére."

A skót rendőrség közölte, hogy nem érkezett panasz a posztokkal kapcsolatban.

Rishi Sunak miniszterelnök kijelentette, hogy az embereket nem szabad kriminalizálni azért, mert "egyszerű tényeket állítanak a biológiáról".

A The Daily Telegraphnak adott nyilatkozatában megígérte, hogy pártja "mindig védi" a szólásszabadságot.

Az új törvény értelmében Skóciában a gyűlöletbűn-törvény megsértéséért akár hét év börtön is járhat

Bűncselekményt követ el az a személy, aki olyan anyagot közöl, vagy úgy viselkedik, "amit egy ésszerű személy fenyegetőnek vagy sértőnek tartana", azzal a szándékkal, hogy védett tulajdonságokon alapuló gyűlöletet szítson. A fajon, szexuális irányultságon és valláson alapuló gyűlölet szítása már korábban is illegális volt Nagy-Britanniában az 1986-os közrendi törvény értelmében, de Skóciában ez is az új törvény hatálya alá fog tartozni.

Egy körülbelül 200 fős tiltakozó csoport gyűlt össze a skót parlament előtt Edinburgh-ban azon a reggelen, amikor az új törvény hatályba lépett.

A skót kormány szerint a gyűlöletbűnözésről szóló törvény védelmet nyújt a gyűlöletkel és az előítéletekkel szemben, anélkül, hogy elfojtná az egyéni véleménynyilvánítást. Humza Yousaf első miniszter kijelentette, hogy célja az volt, hogy megbirkózzon az általa „növekvő gyűlölet-árammal” a társadalomban.

A cselekmény általános bírálatára reagálva azt mondta: "Ha az Ön viselkedése nem fenyegető vagy sértő, és nem szándékozik gyűlöletet szítani, akkor nincs miért aggódnia az új bűncselekmények miatt."

(BBC/Hetek)

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

 

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!