Afrika Észak-Koreája több tucat bebörtönzött keresztényt engedett el a járvány miatt
Eritrea a világ egyik legkegyetlenebb helye a Jézus-hívők számára
Afrika Észak-Koreája több tucat bebörtönzött keresztényt engedett el a járvány miatt

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 05.
Az eljárás nélkül börtönbe vetettek közül engedtek óvadék ellenében szabadlábra 27 keresztény foglyot az eritreai börtönökből szeptemberben, részben a kialakult járványhelyzetnek köszönhetően. A közel 3,5 millió lakossal rendelkező afrikai ország a hatodik helyen áll az Open Doors 2020-as keresztényüldözési listáján.

2002-ben a kormány törvényen kívülivé nyilvánított minden vallást, az iszlámot, az ortodox kereszténységet, a római katolicizmust, illetve a luteránus vallást leszámítva, azonban ezeket a felekezeteket is mind szigorú ellenőrzés alatt tartják.

Eritrea lakosságának mintegy fele vallja magát a Jézus Krisztus követőjének.

A totalitariánus rezsim által irányított Eritrea polgárai életének minden aspektusát irányítani kívánja. Ebből kifolyólag sokak az afrikai kontinens Észak-Koreájának nevezik, hiszen a világ legizoláltabb és legtitokzatosabb országai közé tartozik. 

A Reuters 2019-ben arról számolt  be, hogy az előző évhez képest közel 200.000-el nőtt a menekültek száma, akik a kötelező katonai szolgálat vagy a vallási üldözés miatt hagyták el az országot. Így ez a szám elérte a fél milliót. 

Az evangéliumi keresztényekkel szembeni atrocitások 2019 nyarán lobbantak be igazán: jelentős mértékben nőttek a kormány általi beavatkozások, illetve a korlátozások a felekezetek életében. 

2019 nyarán megközelítőleg 150 eritreai keresztényt tartóztattak le a kormánytisztviselők, akik közül többeket földalatti börtönbe zártak. Akadnak azonban olyan hívők, illetve egyházvezetők is, akik több mint 15 éve vannak fogva tartva mostoha körülmények között. A letartóztatásokon túl egy egyház által működtetett iskolát is bezárattak a tisztviselők. Az eritreai kormány 2019 júniusában lefoglalta az ország összes olyan egészségügyi klinikát, amiket a katolikus egyház tartott fenn, illetve öt ortodox papot is letartóztattak.

Az amerikai külügyminisztérium becslése szerint a vallási hovatartozásuk miatt börtönbe zártak száma 1200 és 3000 között mozoghat. 

Az eritreaiak tízezreit veszik őrizetbe vádemelés és tárgyalás nélkül és életveszélyes körülmények között tartják fogva az ország több mint 300 helyszínén. Ezekben a létesítményekben középkori körülmények között szenvednek a rabok.

Az Open Doors International regionális szóvivője elmondta, forrásaik szerint óvadék ellenében több tucat foglyot tervez elengedni a kormány a koronavírus-járvány miatt, de a gyülekezetvezetők fogságban maradnak. A Keresztény Szolidaritás Világszerte (CSW) forrásai szerint az eddig szabadon engedettek: 19 férfiból és 8 nőből állt. A közeljövőben további körülbelül 54 fogoly kiadása várható. 

"Ez egy kormányzati stratégia. Nem tartóztathatnak le mindenkit, ezért egy ideig fogva tartanak lakosokat minden ok nélkül, megfélemlítés céljából. Mondhatni ez egy örökös körforgás, egyszerre szabadítanak fel és tartóztatnak le más és más embereket." 

- tette közzé a CSW egyik hírszerzési forrását idézve.

(Christianity Today)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook-oldalunkon megteheti: 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!