A vártnál szorosabb harc alakult ki az amerikai félidős választásokon
Így áll most a voksolás
A vártnál szorosabb harc alakult ki az amerikai félidős választásokon

Illusztráció.( Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 11. 09.
Több amerikai hírcsatorna is a republikánus párti jelöltek előnyét jelzi az amerikai félidős választásokon magyar idő szerint péntek reggel. A szenátori székekért viszont nagyon szoros verseny alakult ki.

A CNN amerikai hírtelevízió szerint a 435 képviselőházi helyből eddig 199-et nyertek meg jobboldali jelöltek, míg a demokrata párti indulók 178 képviselője jutott be eddig az alsóházba.

A 435 fős ház minden képviselőjét most választják meg, a többséghez 218 mandátumra van szükség. A CNN szerint a republikánusok 9 olyan helyen tudtak győzni, ahol eddig demokrata párti képviselő volt, és a demokraták 3 republikánus képviselő helyét vehetik át a jelenlegi állás szerint.

A Fox News 199 republikánus párti győzelemmel számol jelenleg, míg a demokraták 172 képviselőt juttathatnak a házba, miközben 64 szék esetében még kérdéses a versengés eredménye.

A FiveThirtyEight elemző portál becslései szerint 207 republikánus és 184 demokrata képviselő jutott be magyar idő szerint péntek hajnalig az alsóházba.

Szoros a verseny a szenátori helyekért

A 100 tagú felsőházban 35 szenátori szék sorsa dől el a félidős voksoláson. Eddig 50-50 volt a republikánusok és a demokraták aránya, és a felsőházban elnöklő Kamala Harris alelnök szavazata döntött.

A CNN és a FiveThirtyEight a jelen állás szerint 48-48, a Fox News szintén 48-48 szenátori helyet tart biztosítottnak a felsőházban a két pártnak, ahol az egyszerű többséghez 51 mandátum kell.

Fennakadások

  • Arizona állam egy megyéjében a szavazógép hibája, Pennsylvania egy megyéjében a kifogyott szavazópapír, Illinois állam egy megyéjében pedig valószínűsített kibertámadás hátráltatta a szavazás menetét kedden.
  • Illinois állam, Champaign megyéjének közigazgatási hivatala a közösségi médiában azt közölte, hogy szavazógépeik internetes kapcsolatával akadt gondjuk, aminek az oka "kibertámadás". A hivatal kedden a déli órákban érzékelte a kapcsolódási és szerverproblémákat, amit a hálózat és szerverek elleni online támadásra vezetnek vissza - áll a közleményben, ami szerint internetes rendszerük az elmúlt hónapban már szembesült túlterheléses (DDoS) támadással.
  • Arizona államban Maricopa megye választást felügyelő testülete a szavazógépek hibájáról számolt be, ami akadályozta a szavazás menetét. A testület vezetője, Bill Gates elmondta, hogy a berendezések mintegy 20 százaléka nem érzékelte a leadott szavazatot. Ugyanakkor hozzátette: mindenkinek a szavazatát megszámolják, van tartalékmegoldás, az érintett választók egy szavazóurnában is elhelyezhetik szavazólapjukat. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a megye bármely másik választóhelyét is felkereshetik azok, akinek problémája akadt a szavazógéppel.
  • Pennsylvania állam Luzern megyéjében egy bíró elrendelte a szavazás meghosszabbítását, miután a választás menetét a szavazógépből kifogyott papír akadályozta. Lesa S. Gelb közölte, hogy miután a választópolgárok egy része nem élhetett a szavazáshoz való jogával, a megyében két órával meghosszabbítja a szavazóhelyiségek nyitvatartását.

Frissül.

(Hetek)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!