A „tiszta kezek” mítosz vége
Vélemény
A „tiszta kezek” mítosz vége

Facebook/Márki-Zay Péter

2021. 11. 10.
Gondolom, az ellenzék pártjai már leváltották MZP-t, mert nagy erkölcsi felháborodásukban nem tehettek mást. A Jelen hetilap egyik videójában beszél saját  kijelentéseiről is és a következőket mondja:„A hatékonyság igazolja ezeket a mondatokat. A cél igenis szentesíti az eszközt.”

Ez egy véleménycikk.

Hitetlenkedve bámultam a szövegre. Aztán eszembe jutott egy 2018-as interjú Márkival. Itt kijelenti ( a Fideszről van szó, hogy Márki szemében milyen):

„Akkor a korrupció eszköznek tűnt a jó ügy érdekében, most ez az eszköz vált fő céllá.”

Foglaljuk össze: MZP néhány éve azt fejtegette, hogy volt, amikor a korrupciót elfogadhatónak tartotta a jó cél érdekében. A Fidesz esetében ez öncéllá vált, ez a rossz, nem a korrupció önmagában.

Majd pár évvel később a saját beszédei kapcsán még egyértelműbben fogalmazott: ”a cél igenis szentesíti az eszközt.” Külön nyomatékosította is: „igenis”, azaz: természetesen, magától értetődik… stb.

Mit is mondhatnának erre? Segítségül hívok egy (nem jobboldali) gondolkodót. Vajda Mihály írja :

„Lukács György írta 1918 novemberében: „…a bolsevizmus azon a metafizikai föltevésen alapul, hogy a rosszból jó származhatik, hogy lehetséges, mint Razumihin mondja a Bűn és bűnhődésben: az igazsághoz keresztülhazudni magunkat. E sorok írója nem képes ezt a hitet osztani…” Nos, számomra mindörökre rejtély marad már, hogyan és miért választotta két hónappal később egy életre a bolsevizmust, azt a lehetőséget, sőt a választás pillanatától fogva immár kötelességet, hogy egy életen át igyekezzék keresztülhazudni magát az igazsághoz.”

Az ellenzéki miniszerelnök-jelölt szerint is lehetséges keresztülhazudni magunkat az igazsághoz.  

Ez egyértelműen következik abból, amit mondott. Könnyen elképzelhető. hogy pár nap múlva sietve helyesbít, jaj, csak nagyon fáradt voltam és nem gondoltam át… stb. Vagy: nem tettem hozzá, hogy az „eszköz” fogalmát a kereszténykonzervatív jobboldali morális koordináta rendszerben értettem, rossz, aki rosszra gondol… stb. Hasonló magyarázkodásokra számíthatunk. Vagy arra, hogy nem mond erről semmit.

Bármi is a magyarázat, a szólásnak, amit itt használt („A cél szentesíti az eszközt”), egyértelmű a jelentése. Találomra keresve a neten, itt a szolasok.hu magyarázata: 

„Azok használják, akik valami rosszat tesznek és azzal indokolják, hogy nemes cél érdekében tették.”

A hagyomány szerint a szólás szerzője Macchiavelli volt.

Fölösleges ezt ragozni tovább. A lényeg, hogy ezzel vége a tiszta kezek mozgalmának. MZP a tisztaság és a korrupció elleni harc jegyében indult. A mostani nyilatkozat után tudjuk már, hogy bármilyen eszközt elfogadhatónak tart az általa jónak tartott cél érdekében.

Sokan lesznek, akik nem fognak foglalkozni ezzel, annyira le akarják váltani Orbánt, hogy vakok és süketek már erre. De mi ne felejtsük ezt el.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!