A francia gazdasági miniszter szerint meg kell akadályozni, hogy amerikai dominancia jöjjön létre
A francia gazdasági miniszter szerint meg kell akadályozni, hogy amerikai dominancia jöjjön létre

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 10. 11.
Bruno Le Maire a jövő évi francia állami költségvetésről szóló felszólalásában arról beszélt, hogy az amerikai vállalatok négyszeres áron adják el a cseppfolyósított földgázt az energiaválsággal küzdő Franciaországnak.

A Macron-kormány gazdasági minisztere tegnapi parlamenti felszólalásában elmondta, hogy küzdeni kell az infláció és az energiaválság hatásai ellen, melyek miatt több francia vállalat már azt fontolgatja, hogy elhagyja az országot, és Kanadába vagy az USA-ba helyezi át a székhelyét, ahol alacsonyabbak az energiaárak.

Le Maire szerint azonban az is aggodalomra adna okot, ha az orosz-ukrán háború miatt az Egyesült Államok “gazdasági dominanciája” jön létre, miközben Európa meggyengül az energiaválság hatásai miatt.

Nem fogadhatjuk el azt, hogy az amerikai partnerünk a saját gyártóihoz képest négyszeres áron adja el nekünk az LNG-t, a cseppfolyósított földgázt. Európa meggyengülése senkinek nem az érdeke, különösen nem az amerikai partnereinké”

- mondta a francia gazdasági miniszter.

Le Maire szerint a megoldás az, hogy “sokkal kiegyensúlyozottabb gazdasági kapcsolatokat” kell létrehozni az amerikai szövetségesek és az európai államok között az energiapiacon, és a tárcavezető nemrégiben azt is javasolta, hogy az európai országok közös gazdasági stratégiát alkossanak, hogy meg tudjanak birkózni az inflációval és az elszálló energiaárakkal.

“Egységesnek kell lennünk és gyorsan reagálni (…), hiszen a fosszilis energiahordozók ára továbbra is magas lesz, így nem hátrálhatunk meg. Többet kell tennünk az energiahatékonyság érdekében” - vélekedett Le Maire.

(Assemblée nationale /  Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!