A CMG is részt vett az ENSZ kínai nyelv napjának programjaiban (x)
A CMG is részt vett az ENSZ kínai nyelv napjának programjaiban (x)

Forrás: China Media Group

Április 20-a a hagyományos kínai naptár szerint a guyu nevű évszakjelző ideje, ami azt jelenti, hogy a tavasz elmúlik és beköszönt a nyár. Érdekes egybeesés, hogy épp ezt a napot választotta az ENSZ a kínai nyelv napjává is.

Ez egy PR cikk.

2014. márciusában Hszi Csin-ping kínai államelnök az UNESCO szervezet székhelyén tartott beszédében hangsúlyozta, hogy a civilizáció összekapcsolja a különböző kultúrákat, mert a különböző kultúrák tanulnak egymástól. 

Nyelv a kultúra alapvető elme és hordozója, az idegen nyelv elsajátítása a másik kultúra megismerésének legjobb eszköze.

Az ENSZ kínai nyelv napja című eseménnyel egyidőben a China Media Group első külföldi virtuális fesztiválját is, amelyen Kína sok-sok barátja vett részt a helyszínen és online egyaránt. Shen Haixiong, a China Media Group vezetője videobeszédet tartott az ünnepélyes eseményen.

kína
Shen Haixiong, a China Media Group vezetője   Forrás: CMG

Manapság napról napra többen kezdik el megtanulni a kínai írást, mely a legősibb írás, de egyben a legkorszerűbb is. Azért a legősibb, mert ötezer évvel ezelőtt jelent meg Kínában, és azért a legkorszerűbb, mert még ma is használják. Háromezer évvel ezelőtt a kínai Shang-dinasztiában megjelent írásjegyek máig nem változtak. Azt mondhatni, hogy a kínai írás fényes teljesítmény az emberi civilizáció történetében és fejlődésében, mondta Shen Haixiong, a Kínai Kommunista Párt Nyilvántartási osztályának vezetőhelyettese, egyben a China Media Group vezetője április 20-án, az ENSZ kínai nyelv napján.

Kifejtette, hogy az írás a kultúra egyik fontos hordozója. A kínai írás egyfajta hieroglifikus szépség, szép a kalligráfiája is, melyekből a kínai civilizáció történelmi fejlődése és változása látható. 

Az emberi civilizáció fejlődésében különböző írásokkal és nyelvekkel különböző kulturális csodákat teremtettek, például a franciául, latinul vagy óperzsául...

Shen Haixiong, a CMG vezetője elmondta, üdvözöljük, hogy a különböző országból vendégek utazzanak Kínába, hogy megtekintsék és meghallgassák az országot. Egy külföldi netező azt mondta, hogy csak akkor lehet megismerni igazi Kínát, amikor odautazunk, és a helyszínen látjuk az országot. Ma digitális világban élünk, az írások, a nyelvek és videók fontos eszközei lettek az emberek megismerkedésének.

Beszédének végén kifejtette, bízik abban, hogy az emberek jelenlegi kívánsága megvalósul, és reméli, hogy az ENSZ kínai nyelv napja című esemény sikeres lesz.

Összeállította: Zhang Hui

(A CHINA MEDIA GROUP fizetett cikke)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!