8800 méter magasra másztak a kínai tudósok, hogy tudják mérni a hőmérsékletet a Mount Everesten
8800 méter magasra másztak a kínai tudósok, hogy tudják mérni a hőmérsékletet a Mount Everesten

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 05. 04.
A Mount Everesten nyolc magassági meteorológiai állomás működik, amik nemcsak a tudomány, de a hegymászók számára is hasznos információkat szolgáltatnak.

A Mount Everesten, 8800 méteres magasságban állítottak fel automata meteorológiai állomást kínai tudósok. A kínai–nepáli határon magasodó hegyen elhelyezett állomás a legnagyobb magasságban működő automata meteorológiai mérőállomás lesz.

Korábban a Mount Everest déli oldalán, 8430 méteren működött a legmagasabban elhelyezett meteorológiai adatokat szolgáltató állomás, amit 2019-ben brit és amerikai tudósok állítottak fel – emlékeztet a Kínai Tudományos Akadémia Tibeti-fennsík Kutatóintézetének (ITP) közleménye.

Az új létesítménnyel együtt a Mount Everesten nyolc magassági meteorológiai állomást állítottak fel a kínai tudományos expedíció keretében.

fotó: Shutterstock/Puzzlepix


Csao Hua-piao, az ITP kutatója elmondta, hogy

a kapott meteorológiai adatokat a tudományos kutatásban tudják felhasználni, de a hegymászók számára is fontos információkat nyújtanak.

A Mount Everestre indított nagyszabású tudományos expedíció Kína második tudományos kutatási felmérésének része a Csinghaj-Tibet-fennsíkon.

(Hetek/MTI)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!