87 évesen elhunyt Sheldon Adelson, Netanjahu és Trump egyik legnagyobb támogatója
Az amerikai-zsidó milliárdos több Izrael-barát politikai döntéshez is hozzájárult
87 évesen elhunyt Sheldon Adelson, Netanjahu és Trump egyik legnagyobb támogatója

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 12.
Nyolcvanhét évesen elhunyt Sheldon Adelson amerikai-zsidó milliárdos üzletember, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közeli barátja és a republikánus jelöltek, köztük Trump egyik legnagyobb támogatója is, hosszú betegség után.

Adelson, az Egyesült Államok legnagyobb kaszinóvállalata, a Las Vegas Sands vezérigazgatója kedden távozott az élők sorából non-hodgkin limfóma kezelése során felmerülő komplikációk miatt. Halálhírét felesége, Miriam Adelson is megerősítette:

"Elviselhetetlen fájdalommal tudatom, hogy férjem Sheldon G. Adelson hosszú betegség komplikációiban elhunyt. Sheldon volt életem szerelme, társam a szerelemben, filantrópiában, politikai aktivizmusban és a vállalkozásban egyaránt. Lelki társak voltunk".

Felesége a "legbüszkébb zsidóként" írta le, aki számos fontos és történelmi támogatást nyújtott az Egyesült Államok és Izrael számára, melyekből van ami ismert, van ami pedig nem. 

A Las Vegas Sands még múlt csütörtökön jelentette be, hogy Adelson rákkezelés miatt egy időre szabadságra megy. 2019 márciusa óta küzdött a betegséggel.

A temetést előreláthatóan Izraelben, a megemlékezést Las Vegasban tartják majd.

Adelson, aki gyerekként újságkihordóként dolgozott, 12 évesen alapította meg első cégét, amivel piperecikkeket árult. Szolgált az amerikai hadseregben, volt bírósági írnok. Ugyan félbehagyta a New York City College-t, filantrópiájának köszönhetően azonban tiszteletbeli fokozatokat szerzett a New Haven Egyetemről, a Harvard Business Schoolból, a Columbia Business Schoolból, a Tel Aviv Egyetemről, és a Babson College-ról is.

Karrierje elején a Wall Streeten brókerként, majd befektetési tanácsadóként dolgozott.

Izraeli feleségével Miriammal 2007-ben megalapították az Adelson Alapítványt, ami évente 200 millió dollárral támogat olyan izraeli és zsidó ügyeket, mint a különleges igényű gyermekek oktatási programjai vagy az egyetemi antiszemitizmus elleni küzdelem.

Pályafutása során Adelson több, mint 50 utazási, turisztikai, kiadással foglalkozó, ingatlanos és egyéb iparágakkal foglalkozó céget alapított, de leginkább a COMDEX számítógépes kiállításról és a Las Vegas Sands vállalatról ismert.

Netanjahu, Trump és Izrael nagy barátja volt

Sheldon Adelson közeli barátja volt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, de Donald Trumpot és az amerikai republikánus pártot is nagy összegekkel támogatta.

Az elnök négy évvel ezelőtti választási kampányának sikeréhez 30 millió dollárral járult hozzá, illetve 100 millió dollárral támogatta a Republikánus párt a 2018-as, félidős választási sikereit. Az Adelson házaspárt az elmúlt hat évben több mint 250 millió dollárt ajánlott fel a Republikánus párt jelöltjeinek.

A milliárdos erőteljesen ellenezte a Barack Obama által Iránnal kötött 2015-ös atomalkut, és aktívan támogatta anyagilag azokat a republikánusokat, aki ellenezték azt.

Széles körben neki tulajdonítják, hogy Trump végül kihátrált a megállapodásból.

Adelson kiemelt szerepet játszott abban is, hogy az Egyesült Államok úgy döntött, Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti át nagykövetségét. Be is betonozta a megállapodást a nagykövet herzlyai rezidenciájának megvásárlásával, ami megnehezíti a soron következő elnökök számára a nagykövetség visszaköltöztetését.

A milliárdos emellett jelentős összegekkel támogatott zsidósághoz is Izraelhez kötődő ügyeket is. Az Adelson Family Foundationön keresztül többek között több tízmillió dollárt adományozott a Jad Vasem holokausztközpontnak, a Birthright programnak, az IDC Herzliya izraeli elitegyetemnek

Vagyonát 30 milliárd dollárosra becsülik.

Amikor megkérdezték, milyen hagyatékot szeretne hagyni, Adelson nem kaszinóit vagy hoteljeit említette,

hanem Izraelre gyakorolt hatását. 

(Times of Israel/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!