Videó: több mint egy órán át háborítatlanul lövöldözhetett az uvaldei gyilkos
Videó: több mint egy órán át háborítatlanul lövöldözhetett az uvaldei gyilkos

Salvador Ramos, az uvaldei iskolai lövöldöző.(Forrás: Youtube/Austin American-Statesman)

2022. 07. 14.
Kiszivárgott az uvaldei iskola biztonsági kamerájának felvétele, melyen az látszik, hogy Salvador Ramos több mint 70 percen át nyugodtan lövöldözhetett, miközben a három perc alatt kiérkező rendőrök a folyosón várakoztak, hogy megérkezzen a megfelelő felszereléssel rendelkező bevetési egység.

A május 24-i iskolai mészárlás során Ramos 19 alsó tagozatos gyereket és két tanárt ölt meg az alatt a 77 perc alatt, amit az intézményben töltött. Az iskola biztonsági kamerája rögzített, ahogy Ramos bemegy az egyik tanterembe, és azt is, hogy mi történt ebben a több mint egy órában a folyosón.

Az iskolában készült felvételen hallatszik, ahogy egy tanár a segélyhívót hívja, és bejelenti, hogy lövöldözés van folyamatban, és kiabál a gyerekeknek, hogy menjenek be a tantermekbe.

Néhány rendőr már 3 perccel a lövöldözés kezdete után megérkezett, és az iskola folyosóján állt, de megfelelő felszerelés híján még több mint fél órát vártak, mire a bevetési egység is megérkezett a helyszínre.

Az előzetes vizsgálatok alapján az is kiderült, hogy a rendőrségi rádiók nem működtek, és az iskola ajtajain lévő biztonsági zárak sem záródtak be.

Felkavaró felvételek.

A videó szerint a bevetési egység megérkezése után sem történt azonnali beavatkozás, hanem délután 1 óra körül hatoltak be a terembe és lőtték le Ramos-t, több mint egy órával az első lövések eldördülése után.

Az iskola biztonsági kamerafelvétele óriási felháborodást váltott ki, hiszen a meggyilkolt gyermekek szülei nem voltak felkészülve arra, amit látni fognak, és ismét bebizonyosodott számukra, hogy a hatóságok késlekedése miatt tudott Ramos ennyi embert megölni.

Steven C. McCraw, a texasi közbiztonságért felelős hivatal vezetője azonban csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy kormányzati forrásból kiszivárgott a teljes videófelvétel, mert eddig azért nem hozták nyilvánosságra, hogy először az érintett családok és Uvalde lakosai láthassák, hogy valójában mi történt.

(Washington Post / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!