hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Létezik mesterterv egy új demokrata elnökjelölt előlépésére?
A Biden-dilemma
Létezik mesterterv egy új demokrata elnökjelölt előlépésére?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2024. 07. 04.
Napok óta pánikolnak és azon dilemmáznak a demokraták, hogy folytassa vagy visszalépjen-e Joe Biden az elnökjelöltségtől a sokak szerint katasztrofálisra sikeredett CNN-vitát követően. Időközben a legfelsőbb bíróság döntése is Donald Trump malmára hajtja a vizet.

A csatorna megrendelésére, közvetlenül az esemény után készített felmérés szerint a vitát a nézők 67 százaléka szerint Donald Trump nyerte a jelenlegi elnökkel szemben. Joe Biden már az expozéját is többször akadozó hangon kezdte, időnként érthetetlenül motyogott, előfordult, hogy mondatait nem fejezte be. Végig enerváltnak tűnt, állítólag megfázással küzdött. Mind a Fehér Ház, mind az elnök csak napokkal később szólalt meg érdemben a vitáról.

A Fehér Ház értékelése szerint Joe Bidennek „rossz estéje volt” múlt csütörtökön, ő maga pedig azt mondta: „Nem hallgattam a stábomra… aztán majdnem elaludtam a színpadon”, majd hozzátette azt is: jetlagje volt, valamint megjegyezte, nem volt túl okos döntés több alkalommal körbeutazni a világot a vita előtt. Ez utóbbi azért érdekes magyarázat, mert az európai utazásokat követően június 20. és 27. között Biden egy teljes héten át Camp Davidben tartózkodott, hogy felkészüljön a vitára, majd 27-én reggel utazott Atlantába, a vita helyszínére.

Egyre többen visszaléptetnék

Bár hivatalosan Kamala Harris alelnök, az Obama házaspár és a képviselőház demokrata vezetői is támogatásukról biztosították Joe Bident elnökjelöltként, a vita után azonnal kongatni kezdték a vészharangot demokrata berkekben. Politikusok, médiumok és a támogatói bázis tagjai közül is sokan annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Bidennek vissza kellene lépnie.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!