hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Alaposan keresztbe tenne Magyarországnak Biden a globális adóötletével
Csúcsra járatott szocializmussal építenék az egységes világot
Alaposan keresztbe tenne Magyarországnak Biden a globális adóötletével

Az elnök, az alelnök, a pénzügy­miniszter és a Nemzeti Gazdasági Tanács igazgatója gazdasági „reformokat” jelentenek be.(Fotó: AP / Andrew Harnik)

2021. 04. 28.
Az amerikai elnökválasztási kampány hajrájában többször volt téma az adócsomagok kérdése. Az április eleje óta bejelentett és kiszivárogtatott kormányzati tervek viszont messze túlmutatnak azon, hogy „csak” visszaállítsanak mindent, amit Trump bevezetett, és lehet, hogy még nagyobb cégvándorlást okoznak majd, mint Obama idejében.

A baloldal és a jobboldal közötti egyik legnagyobb különbség, hogy a konzervatív kapitalista nézőpont a piaci szereplőket hozza olyan helyzetbe, hogy azok a jobb minőségű termékkel vagy a hatékonyabb munkával magasabb profitra tudjanak szert tenni, szemben a baloldali, szocialista nézőponttal. Ennek az alaptézise ugyanis leegyszerűsítve annyi, hogy az állam adó formájában begyűjti a pénzt a piaci szereplőktől, hogy a „rászorulóknak” maga ossza ki azt szociális juttatásként, így teremtve meg egy úgynevezett „társadalmi egyenlőséget”.

Míg a kapitalista nézőpont alacsonyan tartja az adókat, hogy a munkaadók tudjanak bért emelni vagy új befektetéseken keresztül újabb munkahelyeket teremteni, és azokat jutalmazzák, akiknek van hozzáadott értékük a gazdasági teljesítményben, addig a szocialista nézőpont nem segíti elő, hogy a szociálisan rászoruló rétegek próbáljanak javítani az életminőségükön. Ez utóbbi viszont azoktól sokkal többet von el, akiknek „több van”, így a tőkeerős felső középosztály, illetve a vállalkozások általában a leginkább megadóztatott réteg. 

Trump kontra Biden

Trump elnöksége alatt számos amerikai multicég hazaköltöztette a főhadiszállását, ugyanis Trump „adóamnesztiát” hirdetett, valamint a társasági adó kulcsát 21 százalékra mérsékelte a kiugróan magas 35 százalékról (Magyarországon ez az adókulcs 9 százalék). Ezt az alacsonyabb számot érdemes megjegyezni, ugyanis más kontextusban ugyan, de Biden legújabb adócsomagjában is felbukkan. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!