hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan rejtették el betegségüket a Fehér Ház lakói?
Elnökök titkai
Hogyan rejtették el betegségüket a Fehér Ház lakói?

Ronald Reagan második ciklusában Alzheimer-kórra utaló je­le­ket produkált.(Fotó: AP)

2020. 10. 07.
A  közvélemény úgy gondolja, hogy a mindenkori amerikai elnök tevékenysége, személye és környezete olyan mértékben a nyilvánosság előtt zajlik, hogy aligha tud bármi jelentős egészségügyi problémát elrejteni. Attól a perctől kezdve, hogy Donald Trump bejelentette a Covid-19 fertőzöttségét, a sajtó részletes tájékoztatást kapott az elnök állapotáról, a kezeléshez használt gyógyszerekről, az élettani funkciók működéséről – igaz, néha egy-két napot késve. Korábban azonban távolról sem volt így: több elnök rendkívül súlyos egészségi állapotban volt hivatali ideje alatt, a közvélemény előtt azonban sikerrel titkolta a problémáit.

A leghíresebb példa természetesen Franklin Delano Roosevelt. Az egymás után négyszer is megválasztott elnök – csak utána korlátozták a hivatali időt két ciklusra – a második világháború vége előtt néhány nappal hunyt el. Halálhíre sokaknak meglepetést okozott, csak a legszűkebb környezete tudta azt, hogy Roosevelt már az 1944. novemberi újraválasztása idején gyakorlatilag haldoklott. Állapota hosszú hivatali ideje alatt folyamatosan romlott. 39 éves volt, amikor 1921-ben egy felnőttkorban szokatlan betegséget, gyermekbénulást diagnosztizáltak nála. Roosevelt keményen dolgozott azért, hogy mozgási képessége megmaradjon, de mire elnök lett, gyakorlatilag deréktól lefelé véglegesen megbénult. Egy speciális, ruha alatt viselt járókerettel mégis megtanult „járni”, legalábbis rövid szakaszokon munkatársaira támaszkodva önállóan elboldogult.

Annak érdekében, hogy a nyilvánosság előtt megmaradjon aktív, cselekvőképes elnöknek, a Fehér Ház egyezséget kötött az amerikai sajtóval, hogy nem fényképezik Rooseveltet, amint beültetik az autóba vagy a tolószékbe. A mai füllel hihetetlennek tűnő öncenzúrára a sajtó részéről katonai-stratégiai okokból is szükség volt. 

Forrás: Wikimedia Commons
Roosevelt 1941-ben már deréktól lefelé béna volt, utolsó megválasztásakor már gyakorlatilag haldoklott. (Forrás: Wikimedia Commons)

A világ így csak utólag tudta meg, hogy az Egyesült Államok a második világháborút egy félig béna, súlyosan beteg elnökkel harcolta végig. A végjátékot az 1945. februári jaltai konferencia jelentette, ahová a nagybeteg Rooseveltnek több mint tízezer kilométert kellett utaz­nia, hajóval és repülővel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!