hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyedi színfolt a világ zenei elitjében
Beszélgetés Balázs Jánossal, a Cziffra Emlékév vezetőjével
Egyedi színfolt a világ zenei elitjében

Cziffra György zongoraművész a részére készített Yamaha zongorán játszik a Pécsi Orvostudományi Egyetemen adott hangversenyén 1984-ben.(Fotó: MTI / Kálmándy Ferenc)

2021. 11. 03.
„A közönségből úgy tört ki a taps, mint az izzó láva” – emlékezett Cziffra György zongoraművész az 1956. október 22-i budapesti koncertjére, melynek nem kis szerepe volt a forradalmi láng fellobbanásában. Balázs János zongoristával beszélgettünk a hányatott sorsú világklasszis születésének 100. évfordulója alkalmából, mely november 5-e.

A szovjet diktatúrával szemben 1956. október 23-án kitört forradalom előestéjén fergeteges sikerű hangversenyre került sor az Erkel Színházban, ahol Cziffra György Bartók Béla II. zongoraversenyét adta elő. Bartók talán legnehezebb művének – amit akkoriban lejátszhatatlannak tartottak – négy hónap alatt való elsajátítása rendkívüli koncentrációt és erőfeszítést követelt. Mondják, hogy a Liszt Ferenc-féle virtuozitással előadott Bartók-mű a lehetetlen legyőzésével volt egyenlő, abszolút beleillett a forradalmi hangulatba, s egyben Cziffrának önmaga előtt is sikerült bizonyítania vele, hogy képes és méltó a nemzetközi komolyzenei karrierre. Így aztán, mikor másnap megnyitották a határokat, az akkor 35 éves zongoraművész a feleségével és kisfiával együtt elhagyta Magyarországot és nemsokára a 20. század legnagyobb zongoristái közé sorolták a világon.

Cziffra György

(1921. Budapest – 1994. Franciaország) Magyar Örökség díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, az egyik legjelentősebb és világszerte ismert magyar zenei előadóművész. 1956. október 23-án családjával együtt elhagyta Magyarországot, majd a franciaországi Senlis városban telepedtek le, ahol felújíttatta a királyi kápolnát, amely a Cziffra Alapítvány rendezvényeinek ad otthont. A ma is működő neves alapítványt a fiatal művésztehetségek támogatására hozta létre Cziffra György. Feleségével, Soleilkával 54 évig éltek együtt. Fia, ifj. Cziffra György (1942–1981) karmester és zongorista volt.  

A szédítő virtuozitásáról és improvizációs készségéről ismert Cziffra György, bár Zeneakadémiára járt, hazájában nagyrészt bárzongoristaként volt kénytelen eltartani családját. Az angyalföldi nyomortelepről, a „Tripoliszból” származó, cigányzenész felmenőkkel bíró tehetségnek azért sikerülhetett mentálisan és fizikailag is túlélnie a 20. század viszontagságait – második világháborús katonaszökevényként az orosz fronton, majd az 50’-es években egy disszidálási kísérlet miatt három év börtönre és kényszermunkára ítélve –, mert családja iránti kötődése és zongorista énje minduntalan képes volt felülkerekedni a teljes erkölcsi és fizikai leépülésen. Virtuóz, érzelemgazdag játéka úgy hatott, mintha több zongora szólna egyszerre – a háború poklában elkápráztatta vele a náci katonai vezetőket éppúgy, mint a kommunista elöljárókat, békeidőben pedig az éjszakai bárok, lokálok, majd jóval később a hangversenytermek közönségét. A kor hírességei, köztük világhírű zongoraművészek is állandó vendégei voltak azoknak a kávéházaknak, presszóknak, ahol a legendás Cziffra rendszeresen játszott, rögtönözve, improvizálva, szabadon kalandozva a legkülönfélébb témák és műfajok között. Végül Franciaországban telepedett le családjával, ahol tehetséggondozó alapítványt hozott létre, majd karmester fiával együtt adta – egészen annak korai, tragikus haláláig – talán legemlékezetesebb koncertjeit. Balázs János zongoraművész idén, a Cziffra Emlékév keretében ismét felidézte a sorsfordító október 22-i koncertet, s ez alkalomból invitáltuk őt egy beszélgetésre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!