hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hol vannak a fiatalok?
Az utánpótlás-nevelésről dr. Rábai Dáviddal
Hol vannak a fiatalok?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2024. 07. 04.
A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának adjunktusa nemrég megjelent, Nagypálya című könyvében elemezte a hazai fociakadémiák történetét és helyzetét. Miért nem tart előrébb a magyar futball, ha egyébként minden anyagi és egyéb feltétel adott a profiképzéshez?

  Figyelte az Eb-n a magyar csapat teljesítményét az utánpótlásképzéssel kapcsolatos kutatásai szempontjából?

A magyar válogatott nem csak a fiatalokból épül fel, tehát a csapat eredményességét nem feltétlenül a fiataloknak kell adni.

Viszont azt gondolom, hogy ha visszatekintünk a 2001-től, az első (Várszegi Gábor-féle akadémiától) kezdődően eltelt időszakra, szerintem kevesebben vannak a válogatottban az akadémiai rendszerből, mint amennyien kellene, hogy legyenek. Érdemes lenne tudni egyébként, hogy pontosan hány játékost termelt ki a képzés; az biztos, hogy többet kellett volna kitermelni. Ha a kezdőcsapatot nézzük, Szoboszlai Dominiknek például nem sok köze volt az akadémiai rendszerhez, hanem az édesapja révén egy külön módszer szerint nevelődött. Vagy Bolla Bendegúz meg Csoboth Kevin szintén hasonló háttérből jöttek. Talán Gulácsi az, aki a Sándor Károly Akadémiáról jött, a ’90-es korosztály tagja, de ő hamar kikerült Liverpoolba. Tehát ezért mondom, hogy nem feltétlenül vagyunk ott, ahol kellene lenni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!