hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hihetetlen üzleti érzéke volt a neves firenzei püspöknek
Kapitalizmusból jeles
Hihetetlen üzleti érzéke volt a neves firenzei püspöknek

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 05. 03.
Szabad gazdaság, kereslet és kínálat találkozása, hozzáadott érték... Sokan Firenzei Szent Antonint tartják az első olyan gondolkodónak, aki papírra vetette a modern közgaz­daságtudomány alapvető téziseit – jóval Adam Smith előtt.

Most minden nyomtatott Hetek hetilapra előfizetőnek adunk! Fizessen elő a print újságra és ajándék online hetilap hozzáférést kap, amivel már csütörtökön olvashatja a friss újságot és a teljes archívumunkat is eléri. Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A reneszánsz kori domonkos rendi szerezetes és püspök, Antonin kétségkívül egy szociális közgazdász volt: ha eltávolítjuk a gazdagok által kontrollált igazságtalan monopóliumokat – írta –, akkor a szabadpiacok kiváló lehetőséget adnak a szorgalmas, keményen dolgozó rétegeknek, hogy javítsanak az életszívonalukon. Azaz, felvázolta azt az alapelvet, ami évszázadokkal később megalapozta az Amerikai Egyesült Államokban a világ legnagyobb, legszélesebb középosztályát. Ne feledjük, Antonin korában, a 14. században Firenze volt Itália gazdaságilag legjobb helyzetben levő városa. Már régóta élénk kiviteli kereskedelmet folytatott gyapjúval és 
selyemmel, nemesfémekkel és fegyverekkel, cserébe pedig prémeket, valamint kelméket hozott be az olasz földre. A firenzei piac nemzetközi szinten is dominánsnak számított, s még Genovát és Velencét is háttérbe szorította. A kereskedelemmel párhuzamosan virágzásnak indult a bankok világa is. Sok más mellett voltak itt bankházai a Badiknak, a Peruzziknak, illetve – mindenkit megelőzve – a Medicieknek is. 

Antonin maga skolasztikus volt, azaz a középkori olasz és spanyol katolikus szerzetesek filozófiai tradícióját követte, képviselte. A 12. századtól elveiket már gyakran ötvözték a judaizmusból és az iszlámból vett gondolatokkal, valamint az arisztotelészi filozófia elemeivel. De akárcsak Aquinói Szent Tamás, Antonin is messze megelőzte korát. A korai keresztény tudósok alapvetően nem pártolták a vállalkozásokat, hiszen a haszonszerzés vágya gyakran csap át kapzsiságba – mondták. Ezt Antonin is elismerte: a kereskedők és vállalkozók beleeshetnek a kapzsiság bűnébe, de bölcsen hozzátette, hogy csak annyira, mint minden más szakma képviselői. Ha a vagyont igazság alapján szerezték, és nem bűnre költötték, a püspök szerint nincs probléma. Azt pedig, hogy mi számít jogszerű, igazságos vagyonszerzésnek, megadja a Tízparancsolat és a Kánon: ne csalj, ne lopj, ne hazudj. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!