hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Óriási hiány van Magyarországon a nevelőszülőkből
Óriási hiány van Magyarországon a nevelőszülőkből

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 06. 29.
Az elmúlt hónapokban tele volt a sajtó gyermekvédelmi-nevelőszülői témákkal, jobbára sajnos egyéni tragédiák kapcsán, amelyek alapvetően rendszerszintű problémákra vezethetők vissza.

A területen több évtizede „frontvonalban” dolgozó szakemberek vállalták, hogy nagy vonalakban felfestik számunkra a gyermekvédelem rendszerén belül működő nevelőszülői hálózat fő jellemzőit, illetve megosztják velünk azt, hogy milyen talentumokat, személyiséget igényel maga a nevelőszülői hivatás...

A rendszerváltásig célszerű visszamennünk, hogy érdemben fel tudjuk vázolni a hazai gyermekvédelmi ágazatot. Azóta e rendszert alapvetően két résztvevő jellemzi: egyrészt a gyermekjóléti alapellátás, amely a családon belül támogatja meg a gyerekek nevelését, ellátását, és igyekszik segíteni a problémák megoldásában, illetve van a gyermekvédelmi szakellátás, amely keretében a veszélyeztetett, családjukból kiemelt vagy család nélkül maradt gyermekek gondozása zajlik. Ez utóbbi is két ágra bomlik, egyrészt léteznek kis létszámú lakásotthonok és nagyobb létszámú gyermekotthonok, amelyek mellett működnek nevelőszülői hálózatok. A nevelőszülőség már önmagában is egy nagyon érzékeny és bonyolult intézmény, hiszen a nevelőszülőknek az a feladatuk, hogy a náluk elhelyezett nehéz sorsú és számtalan traumával, hátránnyal küzdő gyerekeket hatékonyan gondozzák, neveljék, másrészt lehetőség szerint segítsék a gyerekek vér szerinti szüleihez való hazagondozását, ennek lehetetlensége esetén pedig segítsék a gyerekek örökbefogadásra való felkészítését.

Bárki lehet nevelőszülő…

Rögtön az elején szeretnénk kiemelni, ahhoz, hogy valakiből ma Magyarországon nevelőszülő lehessen, speciális – több lépcsős – képzésben szükséges részt vennie. Az 1997-es gyermekvédelmi törvény elfogadását követően 1998-ban bevezetett ún. FIKSZ (Felkészültség Információ Kompetencia Szülőknek) képzésnek mai megfelelőjével, egy 60 órás tanfolyammal találkoznak a leendő nevelőszülők. Az első, 28 órás döntés-előkészítő része egy gyakorlatias és orientációs célú program, amelyben valós problémahelyzetekkel szembesítik a szakemberek a jelentkezőket. Ez lehetőséget ad egyrészt a szakembereknek a felmérésre és az alkalmas jelöltek kiválasztására, másrészt a résztvevőknek arra, hogy eldönthessék: akarnak-e és képesek-e ellátni a ne­velőszülői feladatokat. A második – 32 órás – modulban elméleti képzés keretében foglalkoznak peda­gógiával, gyermeklélektannal, gyermekjoggal, egészségügyi alapis­meretekkel, és megismerkednek a nevelőszülői hálózat intézményes struktúrájával, működésével. Itt fontos megjegyeznünk, hogy ez a speciális képzés azok számára is segítséget nyújthat, akik korábban akár több felsőoktatási képesítést szereztek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!