hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így változtatta meg a történelmet a Pearl Harbor-i támadás
Japán 80 éve ébresztette fel az "alvó oroszlánt"
Így változtatta meg a történelmet a Pearl Harbor-i támadás

Mentőcsónak a USS West Virginia közelében a támadás után. (Fotó: U.S. Navy via AP)

2021. 12. 15.
Hogy térdre kényszerítse csendes-óceáni riválisa haditengerészetét, Japán meglepetés­csapást indított. Az addig semleges amerika belépett a háborúba, majd a következő korszak szuper­hatalmává vált.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Az 1930-as évek második felében Japán terjeszkedésének hátterében a nyersanyagok megszerzésén túl a csendes-óceáni és a kelet-ázsiai térségben élő népek feletti dominanciát vizionáló felsőbbrendűségi ideológia állt. Ahhoz azonban, hogy a túlnépesedő ország nagyhatalmi pozícióra tegyen szert, a haditengerészet fejlesztése volt a legégetőbb feladat. A háborús kabinet élére Hirohito császár által kinevezett Tódzsó miniszterelnök – a dél- és kelet-ázsiai országok feletti gyengülő európai befolyást kihasználva – 1940-ben Délkelet-Ázsia megszállására irányuló akciókat kezdett. A Csendes-óceán térségét azonban az Egyesült Államok uralta, és 1941 nyarán olajszállítási embargót vezetett be Japánnal szemben annak agresszív terjeszkedési politikája miatt. Ez még eltökéltebbé tette a szigetországot háborús terveit illetően. Az amerikai haditengerészeti fölény megtörésére sürgősen kellett egy hatásos, mindent elsöprő lépés.

A U.S. Navy legfőbb támaszpontja a Hawaii-szigetlánc Oahu szigetén lévő védett, ám sekély és szűk bejárattal rendelkező egykori gyöngyhalászkikötő, Pearl Harbor volt. Erről a bázisról kiindulva több millió négyzetkilométeres területet tudott Amerika ellenőrizni és mindenkit meggyőzött arról, hogy ki az úr a térségben. Japánt kivéve.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!