hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dusko Popov: Az igazi James Bond
Dusko Popov: Az igazi James Bond

Életrajzírója szerint Popov kémnek született. Megnyerő modora sok ajtót megnyitott előtte.(Fotó: AP)

2020. 08. 12.
Habár Ian Fleming hőse nevét egy amerikai ornitológustól kölcsönözte, a 007-es karakterét egy másik személy inspirálta, méghozzá Fleming titkos­szolgálati éveiből.

Bizonyára sokan vannak, akik egy James Bond-film után (vagy közben) legyintve megjegyzik, hogy a valóságban egyáltalán nem ilyen a kémek élete. Ez talán az esetek többségében igaz is. A 007-es ügynök karakterének inspirációja azonban éppen a ritka kivételek közé tartozik. A Dusko Popov név talán legtöbbeknek ismeretlenül csenghet, annak ellenére, hogy a szerb származású kém második világháború alatti hírszerző munkája a szövetségesek oldalán megváltoztatta a történelem menetét.

A szerb aranyifjú

A Popov család sosem panaszkodhatott a nyomorra. Egészen 1773-ig visszamenőleg környékük leggazdagabb családjaként hivatkoztak rájuk. Dusko édesapja, Milorad a felmenők nyomdokain kibővítette üzleti tevékenységét, amivel páratlan jólétet teremthetett három fiának. Középső gyermeke, Dusan 1912-ben született, az akkor még osztrák–magyar városban, Titelben.

Nem sokkal később elköltöztek, gyermekkoruk nagy részét a tengerparti Dubrovnik és Belgrád között ingázva töltötték. A Popov fiúk az Adria partján élhették serdülő éveiket, ahol kedvükre sportolhattak, vitorlázhattak és drága partikat adhattak barátaiknak egy külön erre a célra épített villában. A család vagyoni helyzete pedig mindnyájukat megóvta a korszak politikai viharaitól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!