hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A horvát vasember és a "Ferrari-gyilkos" elektromos autó
A Hetek interjúja Mate Rimaccal
A horvát vasember és a "Ferrari-gyilkos" elektromos autó

Forrás Mate Rimac

2020. 12. 10.
Mate Rimac az általa elektromos meghajtásúvá átalakított BMW-vel öt FIA és Guinness gyorsulási rekordot állított fel. 2009-ben alapította meg saját cégét, a Rimac Automobilt, hogy fejleszteni és gyártani tudja a világ legmodernebb elektromos sportautóját, melynek első szériája a Concept One nevet kapta. Az autót 2011-ben mutatták be a nemzetközi közönségnek a Frankfurti Autószalonon, az első eladásra 2013-ban került sor. A Concept One az első Horvátországban készült és onnan exportált autó. A „Ferrari-gyilkos” jármű 1088 lóerős, 2,8 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h sebességre, 325 km/h a maximális sebessége és egy töltéssel 330 kilométert tud megtenni. A mára száz főt foglalkoztató Rimac Automobil tavaly az év munkahelye lett Horvátországban.

Hogyan kezdődött a Rimac Automobil története?

Mindig is szerettem a technológiát és az autókat. De ez nem családi vonás nálunk, hiszen édesapám például az építőiparban dolgozott. Kisgyerekkoromban még Boszniában éltünk, ahol abszolút nem volt autó, de a háború előtt kiköltöztünk Frankfurtba. 2000-ben jöttünk vissza. Itthon a korosztályomhoz tartozó gyerekek már mindenféle kismotort vezettek, így én is kaptam egyet a szüleimtől, és elkezdtem vezetni meg bütykölni. Akkor hatodik osztályos voltam.

Később egy műszaki szakközépiskolába iratkoztam be. Végzős diákként kötelező volt egy zárófeladat elkészítése.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!