hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A horvát vasember és a "Ferrari-gyilkos" elektromos autó
A Hetek interjúja Mate Rimaccal
A horvát vasember és a "Ferrari-gyilkos" elektromos autó

Forrás Mate Rimac

2020. 12. 10.
Mate Rimac az általa elektromos meghajtásúvá átalakított BMW-vel öt FIA és Guinness gyorsulási rekordot állított fel. 2009-ben alapította meg saját cégét, a Rimac Automobilt, hogy fejleszteni és gyártani tudja a világ legmodernebb elektromos sportautóját, melynek első szériája a Concept One nevet kapta. Az autót 2011-ben mutatták be a nemzetközi közönségnek a Frankfurti Autószalonon, az első eladásra 2013-ban került sor. A Concept One az első Horvátországban készült és onnan exportált autó. A „Ferrari-gyilkos” jármű 1088 lóerős, 2,8 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h sebességre, 325 km/h a maximális sebessége és egy töltéssel 330 kilométert tud megtenni. A mára száz főt foglalkoztató Rimac Automobil tavaly az év munkahelye lett Horvátországban.

Hogyan kezdődött a Rimac Automobil története?

Mindig is szerettem a technológiát és az autókat. De ez nem családi vonás nálunk, hiszen édesapám például az építőiparban dolgozott. Kisgyerekkoromban még Boszniában éltünk, ahol abszolút nem volt autó, de a háború előtt kiköltöztünk Frankfurtba. 2000-ben jöttünk vissza. Itthon a korosztályomhoz tartozó gyerekek már mindenféle kismotort vezettek, így én is kaptam egyet a szüleimtől, és elkezdtem vezetni meg bütykölni. Akkor hatodik osztályos voltam.

Később egy műszaki szakközépiskolába iratkoztam be. Végzős diákként kötelező volt egy zárófeladat elkészítése.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!