hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dráma: ötezer elsősnek kellett évet ismételnie
Hadilábon állunk az olvasással
Dráma: ötezer elsősnek kellett évet ismételnie

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 08. 31.
A 2022-es országos kompetenciamérés adatai szerint sokat romlott a 14 évesek szövegértése: 40 százalékuk funkcionális analfabéta, azaz nem érti, amit olvas. Matematikai téren régóta hasonlóan rosszak az eredmények.

„Egy hatodikos kislányt készítettem fel nyáron matematika-pótvizsgára, és egészen az alapokig kellett visszamennünk: páros, páratlan számok, számegyenes, összeadás, kivonás. A feladatok szövegét sem értette, több évet kellett behoznunk. Hétfőn levizsgázott 3-asra, amit óriási sikerként élt meg. Nem ő tehet a helyzetről: a szülei nem tudnak neki segíteni, egy tanév alatt pedig három matektanárjuk volt, ebből kettő nem szakos, tulajdonképpen a fél osztályt meg lehetett volna buktatni” – meséli Gábor, aki korrepetálással egészíti ki pedagógusnyugdíját.

Mélyponton

Gábor tanítványa messze nem kirívó eset, hiszen úgy tűnik, a szöveg­értéssel egyre több diáknak gondja van. Magyarországon 2008 óta évente írnak országos kompetenciateszteket a 6., 8. és 10. évfolyamos diákok, a feladatsorokkal a tantárgyi tudás gyakorlati alkalmazásának képességét méri az Oktatási Hivatal (OH). 

Augusztusban jelent meg a legfrissebb tájékoztató a tavalyi, azaz 2022-es eredményekről, mely szerint a 8. évfolyamosok 40 százaléka (35 645 gyermek) alapszinten sem képes boldogulni egy szöveg értelmezésével, gyakorlatilag funkcionális analfabétának számít. Ez az arány nemcsak a vizsgált évfolyamok között kirívó, hanem a mérések eddigi történetében is mélypontnak számít. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!