hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A feladat neheze az ellenzék számára csak most jön

2019. 10. 21.
A politikának morális kérdésekben állást kell foglalnia. Az viszont nem feladata, hogy morális értékeket kényszerítsen rá másokra, de az igen, hogy morális példát adjon a társadalomnak. Ha az emberek azt látják, hogy a politika szintjén nem tartják be a törvényeket, akkor ők is úgy gondolják, hogy nem kell betartani azokat. Ha úgy érzik, hogy nyugodtan lehet büszkén erkölcstelennek lenni, akkor ők is ezt fogják tenni. A politikának van hatása a közmorálra, a politikusokra odafigyelnek, az ő cselekedeteik, értékválasztásaik mintát adnak másoknak.

A  Fidesznek  el kell gondolkodnia azon, hogy a választók azt látták, hogy szakadék van aközött amit hirdetnek, és amit gyakorolnak, ez a képmutatás mozgósíthatja az ellenzéki szavazókat. Az adatokból az látszik, hogy nem a Fidesz gyengült, hanem az ellenzék erősödött. A Fidesz gyakorlatilag ugyanannyi szavazatot, vagy egyes helyeken még többet szedett össze, mint 2014-ben. Az ellenzék volt az, amely mozgósította az erőit, és összefogta őket. Azok a szavazók, akiknek szavazati 2014-ben még egymást kioltották, azokat a szavazatokat összekovácsolta egy nagy „nem”-be. Ezt a nagy „nem”-et, amit az ellenzéki választók a hagyományosan erős jobboldali körzetekben is kimondtak, meg kell hallaniuk a kormánypártoknak, ha nem akarnak 2022-ben kellemetlen meglepetést átélni.

Ennek ellenére a mostani választási eredményekben az igazi nagy fordulatot mégsem a botrányok okozták (természetesen ezeknek is volt szerepe) hanem az, hogy 2006 óta először az ellenzék összefogott.  A korábbi, többpólusú helyett kétpólusúvá vált a választás, a fő kérdés az volt, hogy „Fidesz” vagy „nem Fidesz”. A következő időszakban a kérdés az lesz, hogy azok az ellenzéki politikai csoportok, amelyek egyetértenek abban, hogy a Fideszes polgármestert meg kell buktatni, hétfőtől kezdve együtt tudnak-e működni a város kormányzásában. Hogyan fogja a DK és a Jobbik együtt eldönteni, hogy a rendőrséget támogassa-e az önkormányzat szabadon lévő pénzéből, vagy a hajléktalan ellátórendszert? A nagy kérdés az, hogy amikor már nem csak abban kell egyetérteni, hogy ne Fideszes legyen a polgármester, akkor a pozitív dolgokban hogy tudnak majd a nagyon eltérő értékrendet valló pártok együttműködni. Különösen annak fényében, hogy mindegyik abban érdekelt, hogy túlélje a következő időszakot és a 2022-es parlamenti választásokon meg tudja erősíteni pozícióit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!