hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vadnyugat vagy totális kontroll
Magyarország is szabályozná a Facebookot

2019. 08. 22.
Egy éve a Cambridge Analytica-botrány kapcsán maga a Facebook-vezér kérte, hogy állami szinten szabályozzák őket. Ennek nemcsak az Egyesült Államok, hanem számos európai ország, többek között hazánk is igyekszik eleget tenni.

hazánkban jelenleg 5,4 millió ember használja a Facebookot, 1,9 millió pedig az Instagramot. Ennek ellenére digitális vadnyugat uralkodik a szabályozás terén – a Facebooknak Magyarországon még képviselete sincsen.  Ennek szeretne véget vetni a magyar kormány. Varga Judit igazságügyi miniszter múlt héten a Szigeten beszélt arról, hogy az Igazságügyi Minisztériumban munkacsoport jött létre, amely a techcégek szabályozásának kérdéseit veszi górcső alá. A munkacsoport azt vizsgálja, meddig terjed a véleménynyilvánítás és a techcégek által gyakorolt cenzúra szabadsága, mi a helyzet az adózás és az adatvédelem terén. „Erős alapjogi kihívásról beszélünk, az embereknek világosan látniuk kell, ki őrzi az őrzőket” – fogalmazott Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter szerint a monopolhelyzetben lévő techóriásokkal az a probléma, hogy „egyre inkább politikai és társadalmi aktorokként lépnek fel a világban.” A konkrét tervek egyelőre még nem ismertek, de nemzetközi példákból kiindulva több lehetősége is van a kormánynak.

Szabályozási törekvések

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!