hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyarország a neoliberális dogmák totális cáfolata
Hetek-interjú Pogátsa Zoltán közgazdásszal

2019. 02. 07.
Mitől volt sikeres a győri Audi dolgozóinak sztrájkja? Miért ítélték el a győri akciót a kormánypártok holdudvarából és a balliberális táborból is? Hogyan próbálják az ellenzéki pártok lenyúlni a túlóratörvénnyel szembeni szakszervezeti megmozdulást? Többek között erről beszélt a Heteknek adott interjújában Pogátsa Zoltán közgazdász, az Új Egyenlőség magazin alapítója.

Levonhatók országos következtetések az Audi-gyári dolgozók sztrájkjából?

– Szerintem két tanulság is levonható. Egyrészt remélhetőleg végre rájön a magyar társadalom, hogy nem csak a pártok számítanak – túlságosan pártközpontú volt a magyar politika harminc éven keresztül. Ez kifulladt. Semmi értelme annak, hogy az állampolgárok egy – kicsi – része most már lassan hetente tüntetget; egyre kevesebb ember egyre enerváltabban föl-le vonulgat Budapest utcáin, majd természetesen nem történik semmi, hiszen a 28 ellenzéki törpepárt megválaszthatatlan, kormányképtelen, így nincs kire szavazniuk a vonulgatóknak. A nyugat-európai demokráciák sokkal többől állnak, mint pártpolitikából. Vannak civil szervezetek, regionális szervezetek, valódi önkormányzatok, szakszervezetek és munkaadói kamarák.

Az elmúlt 30 évben a magyarok nem tudták, mire jó a szakszervezet. Ez érthető is, hiszen a pártállamban a szakszervezet nem volt más, mint a kommunista párt gumipecsétje. Nem csoda, ha a rendszerváltás után az embereknek fogalmuk sem volt, mire jók a kapitalizmusban a szakszervezetek. Ennek következménye volt a szakszervezetek 30 évig tartó szereptévesztése, amelyet egyes szakszervezeti vezetők végtelen romlottsága és korruptsága is súlyosbított.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!