hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Győri példa vs. országos valóság
Kiszabadulnak-e a szakszervezetek a pártok befolyása alól?

2019. 03. 10.
Hogyan lettek Magyarországon a szakszervezetek előbb a kommunista diktatúra, majd a rendszerváltás utáni pártok játékszerei? Hogyan tudott Győrben mégis megerősödni a munkavállalói érdekképviselet?

„Európa szempontjából Magyarország egy tesztüzem. A győri Audi-gyár munká­sai nemcsak magukért, de egy igazságosabb Európáért is harcoltak” – nyilatkozta a győri Audi-dolgozók sikeres sztrájkja után a német társszakszervezet IG Metall vezetője a HVG-nek. Wolfgang Lemb elismerte, hogy tanácsokkal is segítették az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) akcióját.

Az Audi dolgozói azért szüntették be egy hétre a munkát, mert a gyár által két évre ajánlott 10+10 százalékos béremeléssel szemben 18 százalékos, de legalább 75 ezer forintnyi emelést akartak már erre az évre, valamint azt, hogy minden dolgozónak legyen havonta legalább egy teljes szabad hétvégéje. Az AHFSZ sikere mögött az erő áll: a gyár 13 ezer dolgozója közül 9 ezren tagjai a szakszervezetnek. Ez a közel 70 százalékos szervezettségi arány kiugróan magas, hiszen az országos érték 10 százalék alatt van. 

Kritika jobbról és balról 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!