hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar elit
Kasztosodó társadalom

2018. 11. 15.
Jóllehet, Magyarországon a társadalmi egyenlőtlenségek fő meghatározója az iskolai végzettség, sem a felnőttekben, sem a gyerekekben nincs igény a tanulásra. Az iskolázottság csökkenése egy szűk és zárt elit kialakulásának kedvez.

 

Úgy tűnik, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek terén ma az igazán markáns törésvonal a társadalom felső 10-20 százaléka és a többség között húzódik. Az úgynevezett „felső középosztály” és a társadalom többi rétege között növekvő jövedelmi egyenlőtlenséget és csökkenő átjárhatóságot figyeltek meg az utóbbi évtizedekben amerikai társadalomkutatók. A legfelső réteg vagyonosodása megnőtt, a többiek anyagi helyzete érdemben nem változott, a társadalmi előmenetelben a származás felülmúlta az érdemet. Szelényi Iván és Tóth István György tanulmánya (Társadalmi riport 2018) szerint az újfajta születési arisztokrácia kialakulásának jelei nemcsak a versenyre épülő amerikai piacgazdaságban, hanem az állami beavatkozásokkal terhelt posztkommunista magyar kapitalizmusban is felfedezhetők.

Miként arra a kutatók felhívják a figyelmet, a magyar társadalom jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségei nemzetközi viszonylatban nem nagyok, a társadalmi mobilitás mértéke mégis alacsony. (A magyar társadalom felső egytizedénél koncentrálódik a háztartási jövedelmek 30, a vagyonok mintegy 50 százaléka.) Ezzel meglehetősen kirívunk az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet)-mezőnyből, ahol alapvetően az érvényesül, hogy minél kisebbek a különbségek, annál nagyobb a társadalom átjárhatósága.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!