hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Többet kapunk, de nem eleget
Emelkedett a magyar átlagbér, de nem enyhül a kivándorlás

2017. 08. 07.
A hazai átlagbér folyamatosan emelkedett az első negyed­évben, amit főként a minimálbér-emelés közvetett hatásával magyaráz a KSH. Áprilisban már nettó 201500 forint volt az országos átlagfizetés, 12 százalékkal több, mint tavaly áprilisban. Megyénként is csökkenőben vannak a különbségek, de még mindig a fővárosiak keresnek messze a legjobban, havi 238 ezret. A pólus másik végén Békés van 138 ezerrel. A hazai fize­tésekből sokan továbbra sem tudnak megélni, így a kivándorlás nagyságrendje – évi 30 ezer – egyelőre nem csökken.

2017 első negyedévében kiugróan magas keresetnövekedési ütemről ír a KSH, mind a bruttó, mind a nettó átlagbér 11 százalékos emelkedése következtében. Ez azt jelenti, hogy a január–márciusi időszakban átlagosan bruttó 282 ezer forintot vittek haza a teljes munkaidejű alkalmazottak.

Az év első három hónapjában a közfoglalkoztatottak nélkül számított nettó átlagkereset 196,6 ezer forint volt – ezen belül a versenyszférában 196,8 ezer, a költségvetési szférában 197,1 ezer forint. A fogyasztói árak 2,6 százalékos emelkedését figyelembe véve a reálkeresetek idén 8,2 százalékkal nőttek a KSH szerint. Az átlagbér folyamatosan emelkedik: a hivatal legfrissebb közlése szerint 2017. áprilisban az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 201 500 forint volt.

A hivatalos adatok szerint a visszaigényelhető családi adókedvezmény a két gyermeket nevelő munkavállalóknál mintegy havi 36 ezer, a három és annál több gyermeket nevelőknél közel 55 ezer forint jövedelemtöbbletet biztosít a gyermeket nem nevelők nettó keresetéhez képest. Mármint ott, ahol a munkáltató nem nyeli le az adókedvezményt a bérköltségek kompenzálására, ami sokhelyütt bevett szokás ugyan, de legalább előnyösebb helyzetbe hozza a családosokat a munkaerőpiacon. Ugyanígy a minimálbér- és a bérminimum-emelés „kijátszására” is számos munkáltatói trükk létezik, ilyen például a munkaköri átminősítés, a részmunkaidős foglalkoztatás, a normanövelés vagy a juttatásokkal való zsonglőrködés. Kissé árnyalja a képet a minimálbéresek közel másfél milliós táborának felére becsült, féllegális alkalmazottak helyzete is, akik a hivatalos emelésből sokszor csak annyit érzékelnek, hogy a fizetésük kisebb részét kapják ezentúl zsebbe. A minimálbér-emelés ugyanis az alkalmazottak kétharmadát foglalkoztató kkv-szektor (kis- és középvállalkozások) munkaadóit hozta a leginkább nehéz helyzetbe, mivel az 5 százalékos járulékcsökkentés nem ellensúlyozza a béremelések költségeit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!