hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kormányváltás – a veszett fejsze nyele

2017. 06. 01.
Lehet, hogy nem illendő romba dönteni azok reményeit, akik kormányváltásban bíznak, de még ennél is károsabb a kiábrándultság amúgy sem sekély medrének elmélyülését figyelmen kívül hagyva a pillanatnyi – és igencsak kétes értékű – haszon látszatára hagyatkozni, hamis illúziókat táplálva. Merthogy már most, egy évvel a parlamenti választások előtt világosan látható – s ehhez nem kell prófétai karizma –, hogy a kormányváltás veszett fejsze, amit – mármint a fejszét – a bibliai történet szerint csak természetfeletti erő hozhat a felszínre (vö. 2Kir 6,1–7).

A fejszéket vízbe ejtő ellenzéki politikusaink láttán azonban a szerényebb lehetőség útjára kényszerülünk. Arra a következtetésre, hogy a kormányváltás szándéka zsákutcába jutott. S ez akkor is így van, ha némely közszereplő minden korábbit meghaladó adottságot tulajdonít magának, és a fejsze felszínre hozatalát ígéri. Ami több mint megbocsátható felelőtlenség, és azzal az önmagában helyes megállapítással sem menthető, amit Charles Booth fogalmazott meg: „az elégedetlenséget ahhoz, hogy hatékony legyen, a remény színeivel kell átszőni”. Csakhogy itt már az irreális remények útvesztőiben bolyongunk, az egyáltalán nem pihentető, inkább zaklatott álmok világában, amit a növekvő tehetetlenség érzetét eredményező ébredés követ.

Nem „Mindenki”

Botka László miniszterelnök-jelölt a baloldal megújítását hirdeti, és elhatárolódik a 2010 előtti MSZP-s kormányzatok gyakorlatától. A Fideszből kiábrándult jobboldaliaknak sem felejt el gesztust tenni, ez azonban mindössze egy mondatra redukálódik, amely nem jelent többet, minthogy az ő szavazataikra is számít. A hangsúly azonban a baloldaliak megnyerésére helyeződik, olyannyira, hogy a jobboldalnak szóló kitételt akár el is lehet felejteni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!