hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vona kísérlete: taktika vagy fordulat?
Hetek óta zajlik a vita a Jobbik körül

2017. 01. 19.
Éles vitát váltott ki a Fidesszel elégedetlen értelmiségben a Jobbik néppártosodása, aminek mérföldköve volt, hogy decemberben a hanuka alkalmából Vona Gábor levélben üdvözölte a zsidó szervezetek vezetőit. Az értelmiségi reakciók sora mellett a MAZSIHISZ is izgalmas kerekasztal-beszélgetést rendezett a kérdésről. A résztvevők még nem tudhatták: a pártelnök teljes gőzzel folytatja a Jobbik neonáci múltjától történő elszakadást, a hét elején egyenesen Izrael létezéshez és önvédelemhez való jogának elismeréséről beszélt.

A Reutersnek nyilatkozó pártelnök arról beszélt, hogy őszintén szakított pártja korábbi politikájával, ami miatt bőven van mit jóvátennie, de az eredmények, ígérete szerint, látványosak lesznek. A Reuters­nek adott interjúban Vona egyértelművé tette: a Jobbiknak a baloldali szavazók, és nem a baloldali pártok a partnerei a kormányváltásban. Az általa képviselt „modern konzervativizmus” a jobb- és baloldali pártok korábbi szavazóinak is szól.

„Talán nehéz elhinni, de a Jobbik sokkal demokratikusabb politikai rendszert fog felépíteni, mint a Fidesz az elmúlt hét évben” – mondta a hírügynökség tudósítójának Vona, aki szerint törzsszavazóik a választópolgárok 20 százalékát alkotják, és ők a második legnépszerűbb párt a választók körében.

Az interjúból kiderült, hogy Vona nem aggódik amiatt, hogy pártjának azok a szavazói, akik kifejezetten a szélsőjobboldali Jobbikot szerették, elfordulnak tőlük, míg az új, potenciális szavazóik nem bíznak meg a változásuk őszinteségében. Vona szerint a támogatottságukban jelentkező hullámvölgy az átmenet természetes velejárója.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!