hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Több tucat emberéletet követelt eddig a tél
Ellentmondó adatok

2017. 01. 12.
A hajléktalanok, az egyedülálló idősek és a mélyszegénységben élők vannak leginkább kitéve a fagy veszélyeinek. A szakállamtitkár szerint bővítették a befogadóhelyek férőhelyeinek számát, és senkinek sem kell kapacitáshiány miatt az utcán éjszakáznia. A férőhelyszám bővítése azonban csak részben jelent megoldást, tekintve, hogy legalább kétszer annyian halnak meg saját fűtetlen otthonukban, mint a szabad ég alatt. A rendőrség adatai szerint tavaly október óta 52-en, civilek szerint 100-an fagytak meg.

Január folyamán továbbra is rendkívüli hidegre kell számítani, ezért az Országos Mentőszolgálat külön figyelmeztetést adott ki arról, hogy a kihűlés, fagyás veszélye nem csak a szabadban tartózkodókat fenyegeti, a baj elégtelen fűtésű helyiségekben is bekövetkezhet. Mint írják, az utcán akár 10-20 percnyi földön fekvés is a szervezet lehűlésé­hez vezethet, ezért létfontosságúak a gyors lakossági bejelentések.

Csakhogy ha valaki nem akar elmenni a mentőkkel, akkor nem vihetik el. „A szociális gondozók számon tartják és rendszeresen látogatják az utcán élőket, illetve próbálják rávenni őket, hogy menjenek be a hajléktalan­szállóra. Szükség esetén mentőt hívnak hozzájuk.

A mentők is csak azt tudják tenni, hogy rábeszélik az illetőt, hogy menjen meleg helyre. Ha beteg, akkor beviszik a sürgősségire. Vidéken más a helyzet, mint a fővárosban, ott többnyire nem az utcán vannak az elesettek, hanem sokszor a saját lakásukban hűlnek ki, ha nem kérnek segítséget. Ilyenkor a szomszédoknak, illetve az önkormányzatnak kellene jobban figyelni rájuk” – mondta el lapunknak egy Pest megyében dolgozó mentős tiszt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!