hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ellenzéki helyezkedés
Áttör-e a Jobbik a baloldali szavazók körében?

2017. 01. 05.
Az MSZP és a DK nem kér a Jobbikból, a Jobbik nem kér a baloldali pártokból. Kér viszont a baloldali szavazókból, mert a matematika alapján a Fidesz csak a radikális jobboldal és a baloldal támogatóinak egyirányú szavazataival váltható le. Ezt ismerték fel balliberális véleményformálók is, akik közül sokan „az ördöggel” is összefognának Orbán Viktor leváltása érdekében.

A kormány már decemberben ráfordult a 2018-as választásra: a pozitív kampányelemek egyike a nyugdíjasoknak kiosztott tíz­ezer forintos utalvány volt, míg a nega­tív póluson a Vona Gábort és Gyurcsány Ferencet egy bohóc társaságában ábrázoló plakátkampányt láthatjuk. Az üzenet egyértelmű: „a két szélsőség” összefogott, hogy elveiket feladva megpróbálják leváltani a kormányt. De vajon valós-e a Fideszre leselkedő veszély? A közvélemény-kutatási adatok alapján egyértelmű, hogy a DK és a Jobbik támogatóit összeadva jelen­tősen kisebb számot kapunk a Fidesz szavazóinál, ám ha azt vizsgáljuk, hogy az MSZP- plusz DK- plusz Jobbik-szavazók hogy viszonyulnak a kormánypártiakhoz, már izgalmasabb a képlet.

Innen indulnak

A hét legjelentősebb közvélemény-kutató intézet méréseinek átlaga szerint a Fidesz jelenleg 31 százalékos támogatottsággal bír a teljes népesség körében. A Jobbik 12, az MSZP 10, a DK pedig 4 százalékon áll ugyanebben a körben, összesített, 26 százalékos támogatottságuk a mérési hibahatárnál alig nagyobb lemaradást mutat a Fideszhez képest.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!