hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Itt fordul át az egész
Az Ifjúsági Közösségi Szolgálat témafelelőse a diákok közösségi munkájáról

2016. 09. 24.
A köznevelési törvényben 2011-ben elfogadott iskolai közösségi szolgálat [BM1] elsősorban élménypedagógiai alapon igyekszik a társadalmi problémák iránt fogékonyabbá tenni a 14-18 éves korosztályt. Bodó Mártonnal, az Oktatáskutató és -fejlesztő Intézet munkatársával, az IKSZ témafelelősével beszélgettünk.

Idén érettségizett az első olyan nemzedék, akiknek már 50 óra iskolai közösségi szolgálatot kellett teljesíteni. Milyen tapasztalataik vannak?

– Kevés olyan reform volt az elmúlt időszakban, ami minden párt támogatását élvezte, amit össztársadalmilag mindenki jónak tart. A kormányzat hazai és a nemzetközi példák hatására is a közösségi részvétel, az egymásra figyelés, a tolerancia, a szociális érzékenység befolyásolására vezette be az iskolai közösségi szolgálatot. Szülői részről gyakran hangoztatott elvárás volt, hogy a gyermekek szocializációjában az oktatási rendszer valamiféle támogatást nyújtson a középiskola éveiben is. Érdekes ugyanis, hogy az óvodában még helyén van a szocializáció, de tizennégyéves kortól nincs igazán megfelelő eszköz erre, mivel a fiatalok egyre inkább értelmileg vannak fejlesztve, és az életre való nevelés jóval kisebb szerepet kap. A szolidaritás tekintetében pedig közismert tény, hogy óriási deficit van a magyar társadalomban (lásd Csepeli György és Prazsák Gergely kutatásait). Az Unicef a Deák téren készített erről egy igen egyszerű felmérést. Gazdátlan babakocsiba síró eszközt helyeztek el, és azt mérték, hányan állnak meg mellette két óra leforgása alatt. Eszembe jut-e, hogy odalépjek, és megnézzem, hogy segíteni kellene ezen a kisbabán. Ezer járókelőből  hatan álltak meg! A kommunizmus alatt a társadalmi közjó iránti érdeklődés csökkent, inkább a „műveljük saját kertjeinket” elv dominált a közgondolkodásban. A hétköznapokra kiható társadalmi kohézió csak úgy tud erősödni, ha érzékenyek vagyunk a szükséget szenvedőkre. Ebben lehetne szerepe a közösségi szolgálatnak.

Hogy lehet valami kötelező, ha önkéntességre akarunk nevelni?

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!