hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új megállapodás az EU és az Egyesült Államok között
Visszafogták a Nagy Testvért?

2016. 08. 14.
Új fejezet nyílt az amerikai-európai kapcsolatok történetében, miután az unió is elfogadta az úgynevezett Adatvédelmi Pajzs megállapodást. Az egyezmény célja, hogy védje az uniós állampolgárok amerikai vállalatok - mint például a Google vagy a Facebook - által tárolt adatait. Cserébe a szerződésben rögzített adatvédelmi elvek betartásáért az Egyesült Államokban is kezelhetik és tárolhatják európai lakosok adatait.

Azért vált szükségessé az új megállapodás megkötése, mert tavaly októberben az Európai Bíróság elkaszálta a korábbi adatmegosztási egyezményt a Snowden-botrány folyományaként (Edward Snowden szivárogtatásai derítettek fényt az amerikai titkosszolgálatok által végzett tömeges lehallgatás kiterjedtségére és módszereire).

Az eredeti egyezség érvénytelenné válása után sokan attól tartottak, hogy a személyes adataikat féltő európai magánszemélyek és cégek beperelnek amerikai vállalatokat, jelentős plusz kiadásokat okozva a Facebooknak és társainak. Most, két év tárgyalás után jutottak egyezségre a felek, így született meg a 2000-es, az EB szerint adatvédelmi hiányosságokat tartalmazó egyezség kistestvére.

A megállapodás egy korábbi, februári verziója még nem tartalmazott a kormányzati lehallgatással szembeni garanciákat, ami miatt érte is kritika a javaslatot, a nyáron elfogadott verzió viszont már szabályozza, hogy az amerikai kormányzat milyen jogi keretek között férhet hozzá ezekhez az adatokhoz. És ez nemcsak a felhasználók személyes adatait érinti, hanem az online cégek által rögzített online viselkedésmintákat is, amelyek segítségével a reklámkínálatukat igyekeznek finomítani és személyre szabni, hogy aztán egyre drágábban értékesíthessék a megjelenési lehetőségeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!