hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Súlyos MSZP-vereség Dunaújvárosban
Csak a negyedik helyre futottak be

2016. 06. 17.
Csúfos kudarccal zárult a szocialisták szempontjából a hétvégi dunaújvárosi választás, amelyen csak a negye­dik helyet szerezték meg. A dunaújvárosi időközi választáson Lassingleitner Fruzsina, a Fidesz jelöltje győzött. A második legtöbb szavazatot Huszti Zsolt, a DK jelöltje kapta, míg Selyem József, a szocialisták jelöltje csak a negyedik helyet tudta megcsípni a jobbikos Barta Endre mögött.

A vereség kiélezte az MSZP és a DK közötti viszonyt. A Demokratikus Koalíció szerint Dunaújvárosban nekik lett volna joguk közös jelöltet állítaniuk, az MSZP viszont a helyi szervezetére bízta, hogy kit indít a párt színeiben. A csúfos vereséget követően Tóbiás József lemondásra szólította fel a párt dunaújvárosi szervezetének elnökét, Pintér Attilát, ám a helyi szervezet figyelmen kívül hagyta a pártelnök véleményét. Az atv.hu értesülései szerint az MSZP dunaújvárosi elnöke külföldön tartózkodott az időközi választás finisében. Az érintett nem cáfolta a hírt, igaz, nem is erősítette meg, viszont bizalmi szavazást kért maga ellen.
Az atv.hu úgy tudja: az MSZP vezetése a kampány utolsó hetében, a már korábban – Újpest, Salgótarján, Tapolca – szokásos módon, felajánlott 200 piros dzsekis aktivistát a dunaújvárosi szocialistáknak, hogy „jól megnyomják a végét”, ám Pintér Attila ezt azzal utasította vissza, hogy a dolog rosszul is elsülhet, inkább megoldják helyben, van elég emberük.
Ezt követően, a megyei tagságban napok óta közszájon forgó hírek szerint külföldre távozott, sőt van, aki egyenesen azt állítja, hogy raftingolni volt. Ha a hír igaz, az egyfajta magyarázatul szolgálhat az MSZP csúfos hétvégi szereplésére, hiszen a véghajrá sokak szerint valóban elmaradt.

Pánikol-e az MSZP?

„Egyetlen önkormányzati választókerület időközi eredményéből nem lehet messzemenő következtetést levonni a pártok országos ismertségére és támogatására nézve, ebbe a zsákutcába felesleges belemenni. Mint ahogy felesleges 2016-ban ilyen összefogásos hitvitákat vívni” – igyekezett csillapítani a kedélyeket a Heteknek nyilatkozva egy befolyásos szocialista vezető. Mint mondta, az MSZP nem adta fel az együttműködés lehetőségét, hiszen Salgótarjánban például így sikerült nyernie a baloldalnak.
„És bár Újpesten egyedül nyertünk, abból sem szűrtük le azt a következtetést, hogy egyedül le tudnánk bontani Orbán rendszerét” – jegyezte meg. Szerinte Dunaújvárosban azért nem működtek együtt a DK-val, mert volt egy „helyi konfliktus”, amivel az országos vezetés egyébként nem értett egyet (ennek ellentmondani látszik, hogy Tóbiás József támogatta a külön indulást). Forrásunk ugyanakkor egyértelművé tette, hogy az összefogásban a szocialisták domináns szerepet szeretnének maguknak: „az MSZP kialakítja a győztes stratégiát, új Magyarországot teremt, és ehhez keres partnereket”.
Azzal kapcsolatban, hogy a fiaskó befolyásolja-e Tóbiás József esélyeit az elnökválasztáson, azt felelte: a pártelnök személyéről nem egy hét alatt döntenek, ebben a „pozitív versenyben” programok, jövőképek döntenek, nem „egy darab” dunaújvárosi szavazás. „A Fideszre ma kevesebben szavaznak, mint azok, akik változást akarnak, és részt is vennének a választáson. Őket az érdekli, hogy milyen jövőt ajánl az MSZP, milyen kormányzati alternatívát jelent a ránk adott szavazat. Erről szól a tisztújítási folyamat, és erről szól az MSZP következő két éve, hogy mindenki tudja, mit választ, ha a baloldalt választja. Ezen dolgozunk” – hangsúlyozta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!