hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kivégezték Novákot, Volner Orbánt perli
További csaták a Jobbik házatáján

2016. 06. 17.
Tíz nappal azután, hogy kibuktatták a Jobbik elnökségéből, visszaadta parlamenti képviselői mandátumát Novák Előd. A párt új frakcióvezetője mindeközben feljelentette a miniszterelnököt, amiért Orbán Viktor adócsalónak nevezte. A nyári szünet előtt még felpörögtek az események a Jobbik körül.

Amint arról beszámoltunk, a Jobbik május 29-ei tisztújító kongresszusán Vona Gábor akaratának megfelelően kitették a pártelnökségből Novák Elődöt. A radikális párton belül is
radikálisnak számító Novák zuhanása azonban nem állt meg: hétfőn kiderült, hogy a Jobbik- frakció nagy többséggel kizárta soraiból, és azt is tudatták, hogy napokon belül parlamenti mandátumának visszaadására szólítják fel. Novák ezt nem várta meg: bejelentette, hogy önként lemond a képviselőségről.
„Bár a sajnos ki nem tárgyalt programvitákat szabad akaratomból lezártnak nyilvánítottam a kongresszus után, és a Jobbik új elnökségét legitimként elfogadva kívántam nekik sok sikert a következő két évre, de Vona Gábor szükségét érezte, hogy a frakcióból is kizárasson, amit ma számomra meglepetésszerűen keresztül is vitt, miután ennek érdekében egyesével megkereste a frakció tagjait” – írta Novák közösségi oldalán, és felrótta, hogy Vona úgy választatta újra magát, hogy „látszólag csak más feladatot” szán neki. Az atv.hu-nak láthatóan megtörten nyilatkozó Novák azt mondta, politikai kivégzés áldozata lett.
Bukását – a néppártosodás folyamatos ellenzése és néhány vállalhatatlan akciója mellett – vélhetőleg az okozta, hogy a kongresszus előtt a tagságnak írt levelében az állítólagos Jobbik–Simicska-együttműködésre célzott, illetve egy száz­milliós ingatlanvásárlási tervet is felemlegetett. Utóbbival ugyanis éppen azon a ponton támadta saját pártját, ahol valóban lehet előnye a Fidesszel szemben: tudniillik a korrupciómentes­ség, a „tisztaság” témakörében. Novák ugyanakkor tagadta azt a sajtóértesülést, miszerint 300 elnök­ségi ülés hangfelvétele lenne a birtokában, me­lyek kiszivárogtatásával csak most fog igazán felpörögni a harc. Novák azt mondta, saját gyerme­kének tartja a Jobbikot, és nem kíván ártani neki.
Mindeközben Volner János, a Jobbik új frakcióvezetője szerdán bejelentette: polgári pert indít Orbán Viktor ellen, amiért a miniszterelnök adócsalónak nevezte. A pengeváltás hétfőn kezdődött a parlamentben, amikor Volner
Kicsoda Habony Árpád? címmel kérdezte
a miniszterelnököt a titokzatos tanácsadóról.
Orbán az érdemi válasz helyett azt felelte, sokkal érdekesebb kérdés, hogy kicsoda Volner János. Majd – az atv.hu 2013-as oknyomozó cikkei alapján – Volner fejére olvasta, hogy a jobbikos képviselő korábbi cége egy hírhedt cégtemetőben tűnt el jelentős köztartozást hagyva maga után. Volner tehát „adócsaló”, állapította meg Orbán. Volner ezúttal is – akárcsak 2013-ban a cikksorozatra reagálva – azt állította, ő minden cégét köztartozás- mentesen adta el. Ez azonban nem igaz: Volner annak idején beperelte az ATV-t, ezért a bíróság kikérte az adóhatóságtól egykori cégének adatait, melyekből egyértelműen kiderült, hogy a cég az ő tulajdonlása alatt halmozta fel
a sokmilliós köztartozást. Ugyanakkor Orbán ellen lehet esélye Volnernek, mert őt magát – feljelentés híján – soha nem marasztalták el, cégügye pedig feltehetőleg elévült.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!