hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Győzelem okozhatja Tóbiás bukását?
Aláírásgyűjtés és tisztújítás az MSZP-ben

2016. 05. 14.
Kifulladó népszavazási aláírásgyűjtésről szivárgó hírek, tisztújítás előtti helyezkedés – ez jellemzi a szocialisták belső életét a választási ciklus félidejében.

Az elmúlt évek MSZP-történetében példátlan győzelmet könyvelhetett el a szocialista párt, amikor a kormány Nyakó István népszavazási kérdésének hitelesítése körüli méltatlan hercehurca után kihátrált a kötelező vasárnapi zárva tartás mögül. Ám egyáltalán nem kizárt, hogy a győzelem pirruszi lesz. Szerdán az atv.hu írt arról, hogy az MSZP-ben kifejezetten tartanak attól, hogy a szocialisták akár egy nehezen kiheverhető vereségbe is beleszaladhatnak egy sikertelen népszavazási kampánnyal.  Ennek oka lehet a népszavazással kapcsolatos választói közöny (ez egyébként a kvótareferendummal próbálkozó kormányoldalt is fenyegeti), de akár az is, hogy már az aláírásgyűjtés, amelynek húzókérdése a vasárnapi zárva tartás eltörlése lett volna, érdektelenségbe fullad a Fidesz meghátrálása és az MSZP belső működési zavarai miatt.
Mint a portál beszámolt róla: három kérdésben (az állami földek eladásának megakadályozása, az állami vállalatoknál bevezetendő bérplafon és a vasárnapi zárva tartás eltörlése) zajló aláírásgyűjtés meglehetősen döcögve megy, amióta a Fidesz meghátrált zárvatartás-ügyben, értelmetlenné téve az MSZP „húzókérdését”. Azóta az aláírások nehezen gyűlnek, a fővárosban néhány aktív kerületet leszámítva „befagyott” az aláírásgyűjtés, de néhány baloldali fellegvárat leszámítva vidéken is akadozik a párt gépezete.
Az atv.hu cikkének megjelenését követően az MSZP elnöke fontosnak tartotta sajtótájékoztatón bejelenteni, hogy 100 ezer aláírást sikerült a párt aktivistáinak összegyűjteni. Egyben azt is közölte: kezdeményezik, hogy a földeladásokról és a bérplafonról szóló népszavazást (a zárvatartás-ügyi aláírásgyűjtést nemcsak a kormány, hanem Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is úgy jellemezte, hogy az „nem legitim, ezért nem tisztességes”) a kvótanépszavazással egyszerre tartsák meg, ám ezzel a kérdés tudomásunk szerint egyáltalán nincs lezárva.
Egyfelől az MSZP erős emberei közül finoman fogalmazva nem mindenki lelkes attól, hogy Tóbiás a Fidesz hátralépése után is ragaszkodott a népszavazási kezdeményezések végigviteléhez, ráadásul az elnök kudarca régi szocialista logika szerint elemi érdeke a tisztújításra készülő riválisoknak, akik szabadulnának Tóbiástól és az elnök körüli tanácsadóktól. Másrészt a szocialisták városligeti majálisán történtek – például Tóbiás József beszéde alatt a rivális elnökjelöltet, Molnár Gyulát éltető közönség reakciói – azt mutatják, hogy a zárva tartás eltörlése nem stabilizálta Tóbiás pozícióit pártján belül.
Az egyik befolyásos szocialista politikus szerint nem a pártmajálison történtekre, sokkal inkább a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokra figyelnek most az MSZP-n belül. A népszerűség-növekedés – jegyezte meg – több százezer új szavazót jelent számukra, akik szerinte a Jobbiktól és a bizonytalanok köréből érkeztek, mégpedig főként a vasárnapi boltzár ügyében aratott győzelem miatt. Éppen ezért továbbra is gyűjtik az aláírásokat ebben a népszavazási kérdésben, mint ahogy a „lopásgátló” témákkal (2 milliós állami bérplafon és az állami földek eladása) kapcsolatban is. Hozzátette: azzal nem számolnak, hogy sikeres népszavazást lehet tartani (ehhez 50 százalékos részvételi arány kellene), de a kérdésenként 200 ezer aláírás összegyűjtését már sikerként könyvelnék el, pláne a szavazatok többségének megszerzését.
„Ha az időközi választások sikerei mellett ilyen győzelmeket tudunk aratni, és erőt mutatunk, akkor vissza lehet szerezni az elpártolt szavazókat” – vélekedett. Arra a kérdésünkre, hogy az „erőt mutatni” pontosan mit jelent, azt válaszolta, el akarják számoltatni a Fideszt. Szerinte a következő két évben az MSZP-nek a kormány Moszkva iránti elköteleződése és a Jobbikkal szembeni konfrontáció lehet a fő témája. A pártban egyébként „nagyon figyelik” a Jobbikot, de forrásunk szerint nem számítanak arra, hogy Vonáéknak sikerül újrapozicionálni magukat.
Ami a Fideszt illeti, a szocialisták úgy kalkulálnak, hogy „ha nem jönnek a menekültek”, akkor egyre nagyobb figyelem irányul a korrupciós ügyek mellett az oktatás és az egészségügy állapotára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!