hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyorsnaszád csigatempóban
A KSH megcáfolta a kormányzati hurráoptimizmust

2016. 05. 19.
Miközben kormánypárti politikusok az elmúlt hetekben csúcsra járatták a „reformok működnek” szlogent, rendre azzal hencegtek, hogy elképesztő mértékben dübörög a magyar gazdaság, addig éppen egy, a kormány irányítása alatt álló intézet legfrissebb elemzése vágta haza ezt a propagandát. A magyar gazdaság ugyanis az első negyedévben mindössze 0,5 százalékkal bővült, ami minden elemzői várakozást alulmúlt. Európai összehasonlításban pedig csak az évek óta vergődő Görögországot tudtuk megelőzni. Neves közgazdászok szerint az a baj, hogy ugyan politikailag erősen irányított a „magyar kapitalizmus”, de Dél-Koreával és Szingapúrral ellentétben – ahol ez a modell működött – itt nem emelkednek fel sikervállalatok, hanem csak az állami megrendelések újraelosztása zajlik.

A kudarcos eredmények miatt ellenzéki politikusok és a kormánnyal szemben kritikus elemzők az elmúlt napokban előszeretettel olvasták Matolcsy György és Orbán Viktor fejére az említettek nem is olyan régi hurráoptimista nyilatkozatait. Az MNB elnöke éppen február végén állt elő azzal a véleményével, hogy Magyarország történelmi célja Ausztria utolérése, ami szerinte reálissá vált az elmúlt öt év (tehát a Fidesz-kormány) teljesítménye alapján. Matolcsy ezt azzal támasztotta alá, hogy az elmúlt két évben az osztrák gazdaság bővülésénél 2-2,5 százalékkal nagyobb ütemet produkált Magyarország, ez a növekedési ütem a következő években is tartható lesz.

Orbán Viktor pedig május elején Veszprémben azt magyarázta, hogy ugyan jó a 3 százalékos gazdasági növekedés, de ezzel nem lehet megelégedni, meg kell célozni az 5 százalékos növekedést. Ez lenne szükséges ahhoz, hogy kihasználjuk a gazdaságban rejlő potenciált, és csökkentsük a távolságot az életminőség tekintetében a hozzánk képest szerencsésebb országokhoz viszonyítva. Még nincs meg az a gazdaságpolitika, amely a növekedést 3-ról 5 százalékra növelné, és ennek kialakításához jelenleg a minket körülvevő környezet sem kedvező – magyarázta, hozzátéve: ennek ellenére az 5 százalékosnövekedést kell célként kitűzni.

A gazdasági lapok előszeretettel idézik Orbán Viktor azon nyilatkozatát is, hogy Közép-Kelet-Európa „tolja” Európa gazdaságát, – idézzük: - „Ha nem vettek volna fel bennünket 2004-ben az Európai Unióba, akkor ma az Európai Unió gazdasági teljesítménye hanyatlana. Akkor ma nem gazdasági növekedés lenne, hanem csökkenés. Csak ez a régió hoz igazából értelmezhető, komoly méretű gazdasági növekedést.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!