hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vona „mestertervet” fabrikált Orbán megbuktatására
Új korszak kapujában a Jobbik

2016. 04. 28.
Már hónapok óta érlelődött az a váltás a Jobbik vezérkarában, amit Vona Gábor a múlt héten bejelentett, jelesül, hogy háttérbe vonja a kezelhetetlenebb és renitensebb politikusokat, és nép­pártibb arculatot ad a pártjának. A pártelnök célja az, hogy ha a sokasodó korrupciós ügyek miatt „megreccsen” a Fidesz támogatói bázisa, akkor ők legyenek az új Fidesz. Ehhez viszont az óvatos mérséklődés mellett jól kell eltalálniuk az elitellenes ideológia és a média-, illetve gazdasági elittel való kapcsolatuk egyensúlyát. A Jobbik prob­lémája: protesztpárt akarnak maradni, de rá van­nak szorulva arra, hogy a jelenlegi elit beengedje őket a „szalonba”.

A Jobbikra a kezdetekben az volt a jellemző, hogy nagy ívben tett a magyar politika konvencióira és szokásaira, olykor tudatos polgár- és liberálispukkasztás miatt uniós zászlókat égettek, mi több, rasszista és antiszemita kijelen­téseket tettek. Kívül voltak a magyar politikai, gazdasági és médiaeliten, ezért a harcos elitellenességükkel jelentős tömegeket tudtak maguk mellé állítani az MSZP-ben és a Fideszben csalódott társadalmi csoportok köréből. A Jobbik dilemmája az – és ezt számos jelenlegi és volt pártvezető szűk körben őszintén elmondja –, hogy ezzel az „antipolitikával” csak egy szintig képesek növekedni, a hatalom, azaz a többség megszerzésére változatlan stratégia mellett kevés esélyt látnak.

Amikor jobbikos politikusokat a stílus- és tartalmi váltás hátteréről faggatunk, akkor erre az a válasz, hogy az európai trendekből is azt látják, például a Marie Le Pen vezette Nemzeti Front eredményeiből, hogy az elitellenességgel egy szintig el lehet jutni, de az áttörést a politikai és médiaelit valamiért mindig képes megakadályozni. Tehát, ha a Jobbik nem képes a karanténból kitörni, nem képes szövetségeseket találni az elit egy részében, akkor az örök ellenzékiség vár rá. Pedig a protesztpártok előretörése Európában és (Donald Trump felemelkedésével) az Egyesült Államokban is azt jelzi, hogy a Jobbikhoz hasonló formációknak van jövőjük – csak az a kérdés, hogy közülük melyeknek sikerül kormányra kerülniük (az Osztrák Szabadságpárt államfőjelöltjének első fordulós győzelméről szóló cikkünk a 4. oldalon olvasható).

Amit Vona a cukisággal épített, azt Novák mindig lerombolta?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!