hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tarsoly megússza?
Quaestor-ügy: ledorongolta az ügyészséget a törvényszék

2016. 04. 21.
Májusban kezdődik a Quaestor-botránnyal kapcsolatos első per, amit azért indított egy befektető, mert a 200 milliárdos kárértéknek csak egy töredékét kapták vissza a becsapott ügyfelek. A Quaestor-vezér Tarsoly Csaba pere viszont akár el is maradhat, a bíróság ugyanis azt állítja, hogy a vádirat alkalmatlan a tárgyalásra.

A tavaly márciusban kirobbant Quaestor-botrány károsultjai egyre türelmetlenebbek, és a számok tükrében joggal azok. Minden idők egyik legnagyobb magyar csalási ügyében összesen 208 milliárd forint kár érte a Quaestortól kötvényt vásárló 32 ezer ügyfelet, ám a brutális összegből mindeddig csupán 87 milliárd forintot térített meg a Befektető-védelmi Alap (BEVA).

A 208 milliárd forint veszteség nagyobb része, mintegy 150 milliárd forint a legprimitívebb módon keletkezett: kiderült, hogy a cég fiktív, azaz hamis kötvényeket értékesített ilyen összegben. Ugyanakkor 58 milliárd forintnyi valós kötvény árát is magával rántotta a csődöt jelentett cég. A BEVA eleve nem téríti meg a valós kötvények tulajdonosainak kárát, csak a fiktív kötvények értékét ismeri el káralapnak. Ebből az (is) következik, hogy 500 ügyfél egyetlen forint kártérítést nem kapott.  

A törvény szerint a BEVA ügyfelenként hatmillió forintig téríti meg a befektetők kárát. Amennyiben ezt meg is tette volna, a 32 ezer károsult közül 22 ezren teljes egészében visszakapták volna a pénzüket, és a 208 milliárdos kárból 115 milliárd megtérült volna, mondta a Heteknek Kálmán-Pikó István, a károsultak egy részét képviselő Facebook-csoport vezetője, aki maga is Quaestor-károsult, bár jelen állás szerint a szerencsésebbek közé tartozik: hétmillió forintnyi befektetéséből ötmilliót megtérített a BEVA.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!