hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szétrobbant szerkesztőség
Három nap alatt lefejezte a VS.hu-t a jegybanki alapítványok költéseinek nyilvánosságra kerülése

2016. 04. 28.
A múlt pénteken késő este kezdték feltölteni az internetre a jegybank alapítványainak gazdálkodásáról szóló dokumentumokat, amelyekből többek között kiderült: több mint félmilliárd forint „pályázati támogatásban” részesült a VS.hu-t kiadó és időközben az Origót is megszerző New Wave Production Kft. is. A botrány, amelyet egy újságíró közérdekű adatigénylése és az annak nyomán indított pere indított el, egy olyan szerkesztőséget fejezett le, amelynek legnagyobb dobása a Századvég-iratok kiperelése volt.

A Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné Alapítványok – miután a köztársasági elnök és az Alkotmánybíróság lépései nyomán más lehetőségük nem maradt – a múlt pénteken teljesítették az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény által előírt közzétételi kötelezettséget, és pénteken valamennyi szerződésük adatait nyilvánossá tették.

Az  ügy előzménye: 2015 tavaszán a HVG egykori, a Világgazdaság jelenlegi munkatársa, Csabai Károly fordult közérdekű adatkéréssel az MNB Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) alapítványához, és valamennyi pályázata eredményének kiadását kérte az elnyert összegek felsorolásával, valamint a pályázatokat megalapozó dokumentumokkal együtt. A bíróság ezt első fokon elutasította, azzal, hogy az alapítványok nem közfeladatot ellátó szervezetek, így nincs helye az adatok kiadásának. A másodfokú bíróság azonban az adatok elektronikus kiadására kötelezte az alapítványt. Az indoklás szerint ugyanis az alapítványok közfeladatot látnak el közpénzből.

Áder és az Ab közbelépett

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!