hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orvosbárók kezében az egészségügy?
Vita az ágazat finanszírozásáról

2016. 04. 28.
A hálapénzes rendszer fenntartása egy szűk orvosi elit érdeke, amely a kórházi kapacitásokkal mindenhol a sajátjaként bánik, és ellenérdekelt az intézményrendszer racionalizálásában, miközben égető ápolónőhiány és látszólagos orvoshiány van – áll egy nemrég közzétett cikkben, amely nagy port vert fel szakmai berkekben. A strukturális reformot azonban nemcsak szakmai, hanem a mindenkori politikai érdekek is akadályozzák – mondják a szakmabeliek.

„Míg a pedagógusok körében komoly összetartás jellemző, addig az egészségügyben hihetetlen megosztottság van. Kórházigazgatók és érdekképviseleti vezetők kizárólag a saját érdekeiket nézik, és keményen ellene állnak minden reformtörekvésnek. A hierarchia legalján lévő ápolónők pedig már csoportosan állnak fel, kollégáik pedig éhbérért végzik a távozók munkáját is. Ma már az ötvenesek is sorban mennek el” – mondta lapunknak Sándor Mária, a feketepólós mozgalmat elindító ápolónő. Emlékeztetett, hogy az előző szakállamtitkár, Zombor Gábor tavalyi lemondásában közrejátszhatott, hogy sem az egészségügyisek bérrendezését, sem az intézményátszervezést nem tudta végigvinni, miután a szakmán belüli ellenállás talán még a kormányzati ellenszélnél is erősebb volt.

Sándor Mária váratlan helyről kapott megerősítést. Az index.hu hozta le Lantos Gabriella írását, amelyben a magánkézben lévő Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója az állami kórházrendszer visszásságait szedi össze. A cikk nagy hullámokat keltett, hatására az egészségügy tarthatatlan helyzete ismét a médiafigyelem középpontjába került. 

Lantos Gabriella orvosok, ápolónők, betegek és kórházi beszállítók beszámolói alapján mutatja be az ágazat anomáliáit. Az orvosbárókra megy el a pénz címet viselő cikkében azt állítja, rengeteg pénz van a rendszerben, amit megfelelő átalakítások révén ésszerűen is lehetne működtetni, de egy szűk szakmai elit­nek ez nem érdeke. Becslések szerint évente 70 milliárd forint adózatlan jövedelem kerül az orvosok zsebébe, aminek 80 százaléka a 20 százaléknyi orvoselitet gazdagítja – ez mintegy 3500 intézményvezetőnek, főorvosnak fejenként és évente 12-100 millió forint közötti tiszta jövedelmet jelent a szerző szerint. Hozzáteszi: az orvosbárók két-háromszor többet keresnek, mint nyugat-európai kollégáik, ott az átlagfizetés évi nettó 25 millió forint körül van. Az orvosi középréteg havi 250-300 óra munkával ennek a harmadát-felét keresi meg, amiben az ügyeleti díjak és a magánrendelések is benne vannak. Emiatt a 40-50 év alatti korosztály zöme elvándorolt, az egész ágazat öregszik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!